Friday, August 08, 2008

Ugnstekta kycklingklubbor med kinesisk touch

I Anna och Fanny Bergenströms fantastiska kokbok Under valnötsträdet finns ett recept på en marinad som är suveränt god. Jag har använt den till kycklingfiléer tidigare och nu senast till kycklingklubbor. Det blev bra det med även om jag inte längre följer mängderna i receptet slaviskt. Dessutom slängde jag i några korn sichuanpeppar också(med viss bävan efter sichuanchocken jag gav oss sist jag experimenterade med den kryddan...).

Ugnstekta kycklingklubbor 3 p.
3 st kycklingklubbor
Marinad:
2 msk honung, helst flytande men det går bra att snabbsmälta vanlig honung i micron också...
knappt ½ dl ljus soja
3 rivna vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, stor som en femma ungefär
1 hackad chili, med frön och allt
ett tiotal sichuanpepparfrön
knappt 1 dl neutral olja

Riv ingefäran och vitlöken. Hacka chilin och blanda med de övriga ingredienserna.Skär några snitt i skinnet på kycklingen och slå marinaden över. Låt marinera i minst en timma. Stek i ugnen i 25 minuter, ev. längre till dess att köttsaften är klar. Servera med ris och grönsaker i wokade i bönsås.

Grönsaker i bönsås
1 röd paprika
1 liten zuchini
2 färska lökar
1 liten bit färsk ingefära
1 klyfta vitlök
1 röd chilifrukt (ev. mindre om den är mycket stark)
1-2 msk matolja
½ dl bönsås
ev. någon matsked ostronsås

Ansa och skär paprikan i kuber. Skär zucchinin i halvmånar och klyfta löken. Kärna ur chilifrukten och hacka den fint. Skala ingefäran och ahcka den fint med vitlöken. Börja med att fräsa kryddorna i oljan och tillsätt sedan grönsakerna. Stek ett par minuter innna du slår på woksåserna. Stek under omrörning i ca 5 minuter, grönsakerna ska fortfarande ha kvar lite spänst när de är klara att servera.

No comments: