Saturday, August 02, 2008

Bröd med tomatfyllning














Detta vita bröd får en knaprig skorpa och smakrikt innehåll passar bra både som tillbehör till soppa och sallad men är så gott att det lika väl kan ätas för sig självt,gärna med en skiva god salami till.

Bröd med tomatfyllning

2 bröd
50 g jäst
6 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
ca 15 dl fullkornsvetemjöl

Fyllning:
100g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
ett tiotal soltorkade tomater
färska eller torkade kryddörter efter smak
en liten nypa salt

Finfördela jästen i en bunke. Slå över saltet. Värm vatten och olja till 37 grader. Slå degspadet över jäst- och saltblandningen och blanda väl.Arbeta in huvuddelen av mjölet och arbeta degen väl, minst fem minuter. Låt den sedan jäsa under handduk i en timma. Hacka nu de torkade tomaterna fint och blanda ned dem i smöret. Pressa även i vitlöken, hackade färska örter (eller torkade om du valt det) och lite salt. Blanda väl.

Utbakning:
Dela degen i två bitar och kavla ut respektive del i en rektangel. Bred hälften av tomatblandningen över fyrkanten och rulla sedan ihop den till en tät rulle. Vrid ihop rullen till ring eller snurra ändarna om varandra till en fläta. Tänk på att nypa ihop ändarna ordentligt så att fyllningen inte flyter ut.klapa in bröden med lite mjöl och låt dem åter jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda i ca 20 minuter i 225 grader i nedre delen av ugnen. Efter halva baktiden kan du ställa in en skål med vatten på plåten mellan bröden och även slänga in ett par skopor vatten på botten av ugnen och stäng därefter snabbt igen luckan. Detta gör att brödet får en god och knaprig skorpa.

No comments: