Friday, August 29, 2008

Cowboygryta med guacamole och stekpannebröd

Denna röra ser kanske inte så spännande ut men smakar desto bättre och mättar rejält med sitt höga proteininehåll. Skopa upp röran med bitar av hembakt stekpannebröd och du känner dig som en riktig cowboy!


Cowboygryta med guacamole och stekpannebröd
Stekpannebröd (4 bröd)
Börja med att arbeta ihop degen till bröden eftersom den behöver vila en stund.
1 dl fullkornsvetemjöl
½ dl grahamsmjöl
½ dll vetekli
ca ½ dl vatten
lite matolja
smält smör till stekningne av bröden
Blanda alla ingredienser noga och arbeta dem väl med händerna. Knåda dem med knuten näve tills en jämn och smidig deg bildats. Ställ åt sidan och låt vila medan du förbereder cowboygrytan.

Cowboygryta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon
ca 200 g nötfärs
1 burk krossade tomater
ca 3 msk chilisås
ca 1 msk tomatpuré
ca 1 tsk spiskummin
ca 1 tsk paprikapulver
ett uns cayennepeppar
1 burk borlottibönor (eller vita bönor)
1 liten burk majs
(ev. lite tärnad kokt potatis om du har över från någon middag)
peppar
salt
lite olja till stekning
Hacka lök och vitlök och stek den mjuk i oljan. Skär baconet i mindre bitar och låt detta fräsa med. Tillsätt även färsen och låt den ta lite färg. Krydda och tillsätt tomatpuré, chilisås och krossade tomater låt koka samman i ca 10 min. Slå av bönorna och spola av dem i en sil. Rör sedan ned dessa samt avrunnen majs i grytan. Låt det hela puttra i ytterligare 10 min. Tomatsåsen behöver lite tid för att djupna i smaken men se upp så att inte bönorna börjar spricka och mosa sig för det ser inte så gott ut.

Utbakning

Medan grytan kokar delar du degen i 4 delar och kavlar ut varje del till en tunn kaka med ca 20 cm i diameter. Hetta upp en stekpanna på högsta värme och pensla med smör som du tidigare har smält. Här måste du vara snabb i vändningarna så att inte smöret bränns. Brödet ska få små mörka blåsor när det steks men det får inte smaka bränt. Stek bröden någon minut på var sida och lägg dem att vila under handduk annars blir de hårda mycket fort!

Enkel guacamole
Guacamolen kan med fördel göras lite innan så blir det inte så stressigt när du ska steka bröd också. Eller så tvingar dubarn/sambo/förbipasserande granne att göra röran så kan du ha fullt fokus på bröduppgiften!
1 avokado
1-2 vitlöksklyftor
citronsaft efter smak
cayennepeppar
svartpeppar
salt
Mosa eller mixa ihop avokadon med pressad vitlök. Smaksätt med citronsaft, cayennepeppar, svartpeppar och salt. Smaka dig fram till vad du gillar bäst.(Jag gillar mycket vitlök. )

No comments: