Wednesday, January 03, 2007

Panikpasta














När jag är ensam hemma blir det lite si och så med matlagningen. Det är på något sätt inte lika kul att laga mat till sig själv, särskilt inte vid lunchtid då magen skriker att den vill ha mat och det fort. Denna pastarätt både mättar bra och går snabbt att slänga ihop. Det tog bara en kvart att få mat på bordet.
Till en (stor) portion behövs:
1 port spaghetti (om du tar fullkorn blir det lite nyttigare)
½ pkt bacon
1 dl frysta gröna ärtor
1 klyfta finhackad vitlök
1 liten torkad chili, urfröad och hackad
1 knapp tsk torkad basilika (eller färsk om du har så klart)
½ tsk torkad oregano
ev. 1-2 msk finhackad persilja att strö ovanpå
ca ½ dl riven parmesan
svartpeppar
Koka upp pastavattnet och finhacka under tiden vitlöken. Skär baconet i fina bitar. Kärna ur den trokade vitlöken och hacka/smula sönder fint. När det är dags att lägga i pastan kan du börja fräsa baconet med vitlöken Stek ej på för hög värme. Vitlöken ska inte ta färg för då blir den mest besk. Låt det hela istället mjukt steka ihop sig. Blanda ner ärtorna,chilin och de övriga kryddorna och fräs på låg värme till dess att de har blivit mjuka. Töm av pastan och skölj den snabbt i kall vatten. Töm knappt en tsk olivolja i botten av kastrullen och blanda samman spaghettin med ärtröran. Strö över persiljan. Dra några varv med pepparkvarnen över tallriken. Servera med riven parmesanost.

No comments: