
Faktum var att brödet blev så bra att det styrde valet av middagsmat. För bröd är ju det perfekta komplementet till soppa. En bidragande faktor kan i och för sig ha varit att jag har varit våldsamt sugen på aioli alltsedan jag fick mina nya kokböcker och aioli och fisksoppa går ju ihop som hand i handske. Alltså blev det en mustig fisksoppa smaksatt med saffran och fänkålsfrön. Soppan var god men hade säkert blivit ett strå vassare om jag hade haft tillgång till en skvätt vitt vin och riktig fänkål. har man tillgån gtill färsk fisk tar man självklart det.

Fisksoppa med saffran
2 laxfiléer
2 kummelfiléer
ca 250g räkor
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
5 små,fast potatisar
1 stor morot (eller två medelstora)
1 brk krossade tomater
ca 2 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong
1 pkt saffran ( ½ g)
ca 1 tsk fänkålsfrön
1 röd paprika i bitar
1 lagerblad
svartpeppar
Skala potatisen och dela den i ganska stora bitar. Skala moroten och slanta den.Hacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i olja. Låt fänkålsfröna fräsa med en stund. Se up pså att de inte bränner bara! Tillsätt krossade tomater, vatten, buljontärningar, saffran samt lagerblad. Låt det hela koka upp och puttra på medelvärme. Dela under tiden fiskfilérna i bitar och skala räkorna. När potatisen är genomkokt och morötterna mjuknat är det dags att lägga i fisken. Den behöver bara några minuter i grytan för att bli genomkokt. Lägg i räkorna på slutet(Får de koka blir de sega och trista). Strö över hackad dill på slutet så blir det både gott och snyggt. (Min dill var slut så jag tog herbes de provence i grytan istället. Det funkade men dill är godast). Servera soppan med en klick aioli och en bit gott bröd.
No comments:
Post a Comment