Sunday, March 03, 2013

Skaraburgare















Jag är ju västgöte och i Västergötland äter en grunkôrv (grynkorv). Det är inte så lätt att hitta i Stockholm. Det finns säkert men då måste man nog åka till typ Östermalmshallen eller Hötorgshallen och betala dyrt för den. Själv brukar jag se till att få den importerad av mamma och pappa. Jag gillar vanligtvis inte korv så där jättemycket så därför är det ju lite ironiskt att jag skattar denna gråa korv så högt men det är väl västgöta-arvet som slår igenom.

Om man blir sugen på grynkorv men inte har någon kan man laga skaraburgare istället. De är inte svåra att göra men smakar mycket som grynkorv men tillagas i form av biffar. Biffarna görs på fläskfärs, korngryn, lök och kryddor. Inga krusiduller alltså men de blir väldigt goda. Särskilt när de nystekta och krispiga serveras med hemgjort potatismos och lingonsylt.

Skaraburgare
1/2 - 3/4 dl korngryn (läggs i vatten att svälla över natten)
400 g fläskfärs
1 gul lök
2 krm stött kryddpeppar
1 krm ingefära
1 knapp tsk salt
rapsolja/smör till stekning

Lägg korgrynen i blöt över natten. Sila av vattnet och  ställ dem åt sidan. Hacka en lök fint och blanda med ned hacket och korngrynen i fläskfärsen med kryddorna. Blanda alltsammans väl och forma biffar.  Stek dem i en blandning av rapsolja och smör tills de är genomstekta och fått en fin stekyta.


No comments: