Sunday, March 03, 2013

Det dagliga brödet















Mellan all omdömesskrivande har jag faktiskt hunnit med lite mysiga saker också. Bakning är en sån syssla. Det är t.o.m. ganska perfekt om man behöver få en anledning att resa på sig lite då och då och ändå inte har möjlighet att lämna hemmet. Man rör ihop degen, sätter sig och skriver en sväng igen medan degen jäser, bakar ut, skriver en sväng till under jäsning två och slänger sedan in brödet i ugnen och en stund senare- tada! - nybakt bröd att njuta av.

Vi köper nästan inte bröd alls längre, förutom en limpa rostbröd som sambon kallar "akutbröd" som brukar få finnas i frysen. Nu känns ju det lite onödigt när man bakar allt annat bröd så i veckan bakade vi även eget rostbröd samt en uppsättning sirapslimpor.

Sirapslimpa
50 g jäst
5 dl mjölk 
50 g smör
2 tsk salt
1 dl mörk sirap 
1 msk brödkrydda
8 dl rågsikt
6- 7 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, slå på mjölken och låt den bli fingervarm (37 grader). Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt kryddor, salt, sirap och rågsikt. Blanda väl och tillsätt sedan vetemjölet. Arbeta ihop degen väl. Låt degen jäsa 40 min. Ta sedan upp den och bearbeta den försiktigt. Dela i två delar och forma två limpor som du sedan lägger i två smorda brödformar. Sätt ugnen på 200 grader och låt limporna jäsa i 30 -40 min till. Snitta sedan limporna och grädde i lägre delen av ugnen i 35 minuter. Stick i dem om du är osäker. Stjälp  sedan upp dem på galler och dem svalna under bakduk. 


Sirapslimporna som förresten också är goda att rosta.

No comments: