Saturday, September 11, 2010

Tomatsoppa av färska tomater

















Förra helgen lagade jag en god tomatsoppa av våra egna balkongodlade tomater. Receptet hämtade jag, för ovanlighetens skull, i en av Annna och Fanny Bergenströms böcker. Det blev en krämig och ljusröd soppa med fräsch tomatsmak och rund smak av crème fraichen som rördes ned mot slutet.(Inte lika gul som den ser ut på bilden.)

Tomatsoppa av färska tomater
ett tiotal mellanstora tomater
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
ca 6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
ca 2 msk tomatpuré
en dryg tesked salt
lite socker
svartpeppar
en burk crème fraiche
färskbasilika

Skala och hacka löken. Hacka vitlöken. Skär tomaterna halvor och ta bort kvistfästena. Hacka tomaterna grovt. Fräs lök och vitlök i oljan till löken är glansig men inte har fått färg. Lägg i tomaterna, slå på vatten och tillsätt buljong, tomatpuré, salt, socker och peppar. Koka upp altt och låt det hela puttra i ca 30 minuter. Mixa sedan allt med stavmixer och mixa ned creme fraichen. Lägg i en stor näe basilikablad och mixa ytterligare. Servera med lite extra basilika strödd över varje portion.

Vegetarisk pastasås med bönor
Soppan som blev över sparade vi till nästa dag. Då hettade jag upp den och tillsatte en bit strimlad purjolök, en grön paprika, skuren i grova bitar och en burk avsköljda vita bönor. Detta fick koka samman så att paprikan mjuknade lite och sedan redde jag av med lite mjöl. Voilà -en smarrig pastasås!

No comments: