Thainudelsallad med räkor
ca 1,5 knyte risnudlar
en 10 cm bit gurka
0,5 röd paprika
1 stor morot
4 salladslökar
ca 40 räkor, frysta med skal
ca 0,5 dl hackade jordnötter
Dressing:
saften av 1 lime (kan behövas mer om de inte är så saftiga)
ca 1 tsk råsocker
ca 1 msk risvinäger (kan uteslutas, tillsätt i så fall mer lime)
ca 2-3 msk fiskås
0,5-1 röd chili (beroende på styrka)
ca 3 msk grovhackad thaibasilika
ca 0,5 kruka koriander (kan med fördel läggas över vid serveringen också)
1 klyfta vitlök
Börja med att tina och skala räkorna. Ställ dem kallt. Skala och strimla sedan moroten fint. Skiva salladslökarna. Skär paprikan i korta strimlor. Skär gurkan i skivor med potatisskalare. Finchacka chilin och lägg åt sidan. Blanda limejuice, fisksås, socker och vinäger direkt i salladsskålen.Pressa i vitlök och tillsätt chilin. Smaka så att du har fått en bra brytning mellan salt och syrligt. Hacka basilikan och rör ned i dressingen.
Lägg nudlarna i en skål. Koka upp vatten (görs enklast i en vattenkokare)och slå det över nudlarna. Låt stå och dra i ca 5 minuter. Slå och skölj hastigt i kallt vatten. Låt nudlarna rinna av i ett durkslag. Blanda därefter ihop alla ingredienser i dressingskålen. Servera med en klyfta lime, koriander och jordnötter vid sidan av.
1 comment:
skall testas allra snarast. Just nu äts mestadels kalla saker så som yoghurt till alla måltider...av helt förklarliga skäl som jag INTE klagar på ;)
Post a Comment