Sjömansbiff, 6 eller 4 väldigt hungriga personer
500 g nötkött (jag använde högrev)
2 stora gula lökar (eller 4 mindre)
12 medelstora potatisar
3 msk smör
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl lättöl + 1 dl vatten
2-3 msk kalvfond (eller 1 köttbuljongtärning)
Skär köttet i skivor som du sedan delar i mindre bitar. Skalalök och potatis. Skär löken i tunna skivor och potatisen i tjockare sådana. Låt ca 1 msk av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar. Krydda och ta åt sidan. Vispa urpannan (såvida det inte har bränts något i den) med öl, vatten och buljong. Häll av och spara skyn till senare. Stek löken mjuk och gyllene i resten av fettet. Varva potatis, kött och lök i en vid gryta. Börja och avsluta med otatis.Salta lite på potatislagren. Häll till sist på skyn. Koka under lock på svag värme i ca 1 timma tills köttet är mört. Servera med lingonsylt och en grönsallad.

Fotot är kanske inte det mest aptitliga men så blir det när man ätit upp hälften innan man kommer på att ta bilden...
No comments:
Post a Comment