Friday, November 14, 2008

Rimmad vitfisk med couscous och ugnstekta grönsaker

Den här rätten, eller i alla fall något som påminner starkt om den, finns med i kokboken Kärlek, timjan och oliver. Fisken vinner mycket i smak på att rimmas så detta kan jag verkligen rekommendera. I ursprungsreceptet används torsk men med tanke på utfiskning osv. använde jag Alaska Pollock filéer och det blev väldigt gott. Jag har i och för sig aldrig förstått varför den fiskstackaren är så utskälld utan använder den gärna om den finns i i filéer. Men om du hittar miljömärkt torsk så kan du använda det eller hokifilé t.ex.

Rimmad vitfisk med couscous och ugnsgrönsaker 3 p
3 filéer vitfisk
1 tsk salt
1 tsk socker
½ tsk stött vitpeppar
olivolja till stekning

Ugnsgrönsaker
Här kan du förstås ta vad du tycker om men vi använde:
2 morötter
1 gul lök
1 stånd broccoli
½ squash
½ röd paprika (ta en hel om du har)
olivolja


Couscous

4 dl vatten
2 dl couscous
25 g smör
salt

ruccolasallad och citronskivor till dekoration

Stöt vitpepparen och blanda med slat och socker. Strö över filéernas båda sidor och låt sedan stå och dra i rumstemperatur i timma. Skala och ansa grönsakerna. Skär morötterna i smala bitar. Klyfta löken, skär paprikan i grova strimlor. Skär squashen i halvmånar. Dela broccolin i mindre buketter. Lägg alltsammans i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Stek i ugnen i ca 40 minuter på 225 grader.
Koka upp vattnet til lcouscousen när grönsakerna är så gott som klara. Lägg i smör och gryn och låt allt koka upp. Slå sedan av plattan, rör om i grynen och lägg på ett lock och låt vätskan dra in. Stek nu fiskfiléerna i olivolja tills de är genomstekta och blivit lätt brynta. Lägg upp coucousen och ugnsgrönsakerna på ett serveringfat. Läg fisken ovanpå och dekorera ev. med ruccolasallad och citronskivor.

No comments: