Monday, November 10, 2008

Baklava i kvadrat

Våra söta vänner som var här på middag kom också med en present. En stor burk fylld till brädden med orientaliska bakverk direkt från deras grannbageri i Södertälje. Asken var fylld med nästan två kilo(!) godsaker: baklava och andra orientaliska kakor som jag inte kan namnet på men som var väldigt söta (både till utseende och smak) och fulla av nötter av alla de slag. Hittills har vi bara tagit oss igenom första lagret men mina favoriter hittills är baklavan med hasselnötter och kanel och en lustig kaka som ser lite ut som ett fikon i formen men som är gjord av någon slags smördeg fylld med hackade pistagenötter. Fantastiskt gott! Det slog mig att trots att detta är ett helt annorlunda sätt att baka på så verkar det ändå finnas vissa likheter. T.ex. finns fett och socker i lika riklig mängd i dessa läckerheter...Får det lov att vara en kaka till? Ja, tack!

No comments: