Monday, November 10, 2008

Delizie

Vi hade några vänner över på middag i lördags och då blev det italienskt tema för kvällen. Vi bjöd på delizie och panna cotta. Panna cottan gjorde jag efter ett annat receopt än vad jag brukar och dessutom med ekologiskt vanlijpulver istället för vaniljstång. Det blev sådär. Puddingarna ville inte stelna och pulvret flöt upp till ytan så att de såg ut som om de stått intill en väg med nylags asfalt just när bilarna körde förbi.Jag misstänker att jag borde silat grädden men man lär sig ju av sina misstag! Smaken var det trots allt inget fel på och vaniljpulvret är väldigt drygt så det rekommenderar jag varmt.

Delizien blev desto bättre.Delizie är ett slags pastarullar fyllda med skinka och zucchini. Det finns säkert mängder av recept på nätet och en italienare skulle kanske inte godkänna den här varianten men så här gör jag dem i alla fall och det blir väldigt gott. Komplettera med en sallad och du har en middg (vilket italienarna verkligen inte skulle hålla med om då pasta alltid serveras före huvudrätten).

Delizie 4-5 stora portioner
2 pkt färska lasagneplattor
2 medelstora zucchinis
2 vitlöksklyftor
300 g kokt skinka
200 g emmentalost + ca 70 g till gratinering
olivolja till stekning
svartpeppar och salt efter smak

Tomatsås:
4 tomater
2 vitlöksklyftor
1 näve basilikablad
en nypa flingsalt
svartpeppar
ca 2 msk olivolja

Béchamelsås
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
1 krm muskot ev. mer
salt och vitpeppar efter smak

Börja med delizierna. Skiva zucchinin tunt. Hacka vitlöken fint. Fräs zucchini och vitlök i olivolja till zucchinin mjuknat och knappt fått färg. Mät upp en 20-25 m lång lasagneplatta. Lägg ut rader av stekt zucchini tills plattan är täckt. Lägg därefter på skinkskivor. Det går åt mellan 4-5 skivor till varje platta skulel jag tro. (Jag delade skinkskivorna istället för att låta dem överlappa varandra eftersom det ändå belv mycket fyllning i på.) Avsluta med att täcka det hela med skivad emmentalost. Rulla nu ihop den fyllda plattan från kortänden. Rulla ganska hårt så att rullen blir kompakt. Avsluta med att vira in den hårt i plastfolie och låt den vila så håller den samman bättre. Detta steg är dock inte nödvändigt om man inte vill förbereda rullarna ett par timmar tidigare för då måste plattorna slås in så att de inte torkar. Fortsätt så här tills du har fem rullar. Förbered nu tomatsåsen.

Hacka tomaterna. Hacka även vitlöken. Lägg tomter, vitlök och basilikablad i en skål. Tillsätt flingsalt och dra ett par varv med svartpepparkvarnen över det hela. Ringla över ca 2 msk olivolja och mixa därefter alltsammans tills alla tomater är passerade.

Nu är det dags för béchamelen. Det är plättlätt en se till att rör hela tiden så slipepr du hålla på och diska kastruleln i evigheter. Lägg mjölet i en vid gryta med tjock botten. Vispa ut det med någon deciliter mjölk till en klumpfri smet. Slå på resten av mjölken och låtdet hela sakta koka upp under omrörning. Såsen kommer så sakteliga att tjockna och när den gjort det kryddar du med salt, vitpeppar och muskot. Det krävs rätt mycket salt men lite mindre peppar och muskot. En del lägger i lite smör också men det tycker jag inte behövs. Det är tillräckligt med fett i rätten som det är.Så till det sista momentet.

Häll hälften av béchamelsåsen i en välsmord, ugnsfast form. Befria pastarullarna från plasten och skär dem i tre lika stora bitar. Gör så med samtliga rullar och ställ bitarna på högkant, tätt intill varandra i såsen. Slå över resterande béchamel. Slå till sist över tomatsåsen. Ev. behövs inte riktigt all tomatsås. Blanda försiktigt med en gaffel så att béchamel- och tomatsås blandas. toppa med ca 70 g riven emmetalost. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 25 -30 min. Stick i rullarna med en sticka om du är osäker men tänk på att pastan ska ha lite tuggmotstånd.

2 comments:

Anonymous said...

Hej!

Rikard vår kollega tipsade oss om din blog. Helt suveräna recept.

Hälsningar Eva & Yvonne

Fridolin said...

Tack och bock! Jag önskar bara att jag vore lite bättre på att fota. Det är nästan den svåraste biten -att få maten att se aptitlig ut på bild också...