Den här soppan kom till i ett försök att göra av med lite olika grönsaker/rotsaker som låg i kylen och behövde användas. Buljongen fick smak av typiska thaikryddor som citrongräs och kaffirlimeblad. Resultatet blev en fräsch fisksoppa med aromatisk citrusdoft.
Fisk- och grönsakssoppa med thaikryddor
ca 1 mskmatolja
1 gul lök
ca 1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
½ röd chili(du kan behöva öka/minska mängden beroende på chilins styrka)
1 tsk grön curry
ca 150 g kålrot
7 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk fisksås
4 kaffirlimeblad
ca 150 g savoykål
1 mellanstor morot
½ zucchini
½ röd paprika
400 g sejfilé
Börja med att skala och hacka den gula löken. Finhacka chilin och vitlöken. Riv ingefäran. Skala kålroten och strimla den fint. Skala moroten och skär den i smala remsor med hjälp av potatisskalaren. Skär zucchinin i halvmånar. Strimla paprikan och savoykålen och ställ åt sidan. Fräs sedan lök, vitlök, chili och kålrotsstrimlor i matolja. Tillsätt curryn och fräs ytterligare någon halvminut. Slå på vatten, smula i fiskbuljongtärning och tillsätt kaffirlimeblad och citrongräs som krossats lätt med hjälp av en mortelstöt. Låt det hela koka upp och tillsätt zucchinin, vänta någon minut inna du också tillsätter paprikan. Skär fisken i munsbitar. Tillsätt morotsremsorna, savoykålsstrimlorna och fiskbitarna. Rör om försiktigt och låt soppan koka upp snabbt. Fisken bör bli genomkokt på några minuter. Smaka ev. av med mer salt och ta sedan omedelbart soppan från spisen. Fisken kan lätt koka sönder om den får stå på för länge och grönsakerna tappar då också spänsten.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment