Tuesday, December 09, 2008

Kyckling röd curry

Vi fortsatte det asiatiska temat under söndagen fast då hemmavid. Jag lagade en kyckling i röd curry som är toppengod. Orginalreceptet tror jag Lisa Förare-Winbladh har stått för hos Mat-Niklas någon gång för längesedan. Det har hursomhelst och har blivit väl använt här i huset. Detta är ett bra grundrecept som man kan variera genom att tillsätta olika grönsaker efter tillgång och smak. Jag har ändrat lite i receptet för om jag inte minns fel använde man kokosgrädde och det var även thaibasilika i. Nu är det så att jag inte alltid har vägarna förbi ställen där de säljer thaibasilika så det fick vi klara oss utan men har man tillgång till det är det supergott!

Kyckling röd curry
500 g kycklinglårfilé
2 msk ljus soja

ca en femkronestor bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1 stjälk citrongräs
1 burk kokosmjölk
2 msk röd curry (eller mindre om du inte vill ha den så stark)
1½-2 msk fisksås
4 torkade kaffirlimeblad
1 tsk råsocker
1 rejäl näve thaibasilika om du har

Börja med att skära kycklinglårfiléerna i mindre bitar och blanda dem i en bunke tillsammans med sojan. Låt stå och dra i minst 20 minuter, gärna längre.
Hacka vitlöken fint. Skala och riv ingefäran. Krossa citrongräset. (t.ex. med genom att dunka till det med en mortelstöt). Fräs currypastan i en torr stekpanna någon halv minut utan att det bränner. Tillsätt kokosmjölk, citrongräs, ingefära, vitlök och den mindre mängden fisksås. Tillsät täven limebladen och låt det hela koka upp. Rör ned lite av köttet i taget och låt såsen koka upp mellan omgångarna. Låt puttra tills kycklingen är genomkokt. Rör ned den kvarvarande kokosmjölken. Smaka av med fisksås och socker och tillsätt thaibasilikan nu om du använder det. Servera med ris.

No comments: