Monday, December 01, 2008

Rotsaksoppa med vin














Gårdagens lunch blev en soppa ihopplockad av vad som fanns i kylen. Den här soppan blev ovanligt lyckad för att ha kommit till på det viset men ibland är det slumpen som avgör eller kan det möjligen ha varit den där decilitern vin som fick slinka med i koket?

Rotsakssoppa med vin
5 medelstora potatisar av fast sort
1 stor morot
en liten bit kålrot, ca 50 g
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
5 dl vatten
1 dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning
lite vitpeppar
lite svartpeppar
salt
hackad persilja
knappt 1 msk olivolja

Skala och tärna potatisen och kålroten fint. Skiva moroten tunt och halvera ev. skivorna. Skala och hacka löken. Skiva bleksellerin. Fräs sellerin och löken mjuka i olja. Lägg i rotsaksbitarna och fräs under omrörning någon minut innan du smular över buljongträningen och slår på vatten och vin. Peppra och salta en aning. Låt det hela koka i ca 20 minuter,ev. längre, tills dess att rotsakerna mjuknat. Smaka av med salt och peppa och avsluta med att strö över hackad persilja.

Variation:
Mixa soppan slät och tillsätt ½ -1 dl grädde.

God överkurs - Baguettekrutonger
6 skivor av en baguette (bra sätt att ta vara på överblivet bröd)
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk olivolja
en nypa flingsalt

Skär baguetten i 1-2 cm tjocka skivor. klyv vitlöksklyftan och gnid in baguetteskivorna med vitlök. Ringla olivolja över brödet. Avsluta med att smula lite flingsalt på varje skiva innan du rostar dem i ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna och krispiga.

No comments: