Tuesday, March 25, 2008

Linssoppa med ris














För ett par veckor sedan åt jag och sambon på mattorget i Skärholmen, närmare bestämt hos Libanesiska köket och det var faktiskt jättegott. Dessutom bjöds man på en matig linssoppa medan man väntade på det man beställt och den soppan inspirerade mig till att laga soppan här nedan till lunch för ett tag sen. Receptet är väl tilltaget om man som vi bara är två i hushållet så man kan äta av den i flera dagar eller t.o.m. frysa in den och ta fram när andan faller på, det gjorde jag. Linssoppa är både lättlagat och billigt och mättar fint. Riset ger en speciell smak tycker jag men viktigast är nog ändå vitlöken -glöm för allt i världen inte den!

Linssoppa med ris
1,5 dl röda linser
1 dl basmatiris
1 stor riven morot
1 gul lök
2 rejäla klyftor vitlök
1 grönsaksbuljongtärning
olivolja
svartpeppar
salt
Rensa och skölj linserna. Skala och hacka löken, Skala moroten och riv den grovt. Fräs lök,linser och morot i olivolja till de mjuknar. Slå på vatten och buljong och pressa i vitlöken. Koka upp och låt det hela puttra i ca fem minuter. Skölj riset och låt det även det koka med i soppan i ca 10-15 minuter. Soppan är klar när linserna är riktigt mjuka och riset är kokt. Smaka av med salt och svartpeppar.

No comments: