Tuesday, March 25, 2008

Festlig sparrisomelett














Eftersom vi visste att vi skulle äta påskbord på påskaftonskväll så valde vi att göra en lätt men ändå 'påskig' rätt till påskaftonslunch, nämligen sparrisomelett. Stuvningen gjordes på färsk sparris, grädde och en rejäl skvätt vin. Om det blev gott? Jajamen.

Festlig sparrisomelett 2 p
4 ägg
2 msk grädde eller vatten
lite svartpeppar
lite salt

Stuvning
1 knippe färsk grön sparris
spad från sparriskoket
1 dl grädde
3/4 dl vitt vin
salt
peppar
2 msk smör
½ msk vetemjöl

Börja med att koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten. ta undan ett par deciliter av kokspadet. Skär sedan sparrisen i ca 3 cm långa bitar. Lägg några av de finaste knopparna åt sidan. Smält sedan smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med lite spad från sparriskoket, vin och grädde. Låt sedan detta puttra på låg värme till stuvnignen tjocknat något. Lägg i sparrisbitarna, salt och peppra en aning och rör sedan om försiktigt.

Vispa ägg, grädde och kryddor lätt med en gaffel.Smält ytterligare lite smör på låg värme i en stekpanna och slå i äggblandningen när smöret fått lite färg. Grädda omeletten på svag värme och stick då och då hål i den med gaffeln. När omeletten stannat men fortfarande är aningen krämig på ytan är den klar. Fyll med stuvning, vik ihop den och servera. Dekorera med de sparrisknoppar du tagit åt sidan. Avnjut tillsammans med ett gla chardonnay. Det gjorde vi och det passade fin fint till sparris.

No comments: