Tuesday, March 25, 2008

Lax i kokoscurry














Svenska rotfrukter gör sig oförskämt bra tillsammans med kokosmjölk och härliga asiatiska kryddor. Här förenas morötter, potatis och lax med thailändsk currypasta, citrongräs och holy basil. Egentligen ville jag ha sweet basil till den här rätten men när man själv inte kommer ihåg rätt namn och sedan skickar ett bud att köpa det åt en av tre butiksbiträden som inte talar vare sig svenska eller engelska, ja då får man vara beredd på missar. Holy basil är okej men den söta basilikans lite mer lakritsaktiga smak hade funkat bättre i den här rätten tror jag. Dessutom ska det bli ett sant sadistiskt nöje att skicka sambon att köpa 'bai horapa' nästa gång. För så heter nämligen örten på thai...

Lax i kokoscurry
1 rejäl bit färsk laxsida
1 hackad gul lök (eller motsvarande mängd schalottenlök)
2 klyftor vitlök
1 stor morot
3 potatisar av fast sort
1 burk kokosmjölk1 stjälk citrongräs
1 rejält knippe sötbasilika, eller helig basilika men tänk då på att den behöver kokas med för att smaka något
1 msk röd curry
1 gul paprika
1 tsk råsocker
ca 1-2 msk fisksås
sesamolja
rapsolja

Börja med att ansa laxen och skär den i stora kuber. Skala därefter potatisen och moroten. Skär potatisen i kuber och moroten i slantar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn först laxkuberna till de får lätt färg i lite sesamolja + lite rapsolja. Lägg åt sidan. Fräs sedan lök, vitlök och currypasta i fettet. Tillsätt morot och potatis och låt dem steka under omrörning ett par minuter. Hacka i 3/4 av basilikan -vänta med att lägga i den om du använder söt basilika dock. Slå sedan på kokosmjölken. Krossa citrongräset lätt med en mortelstöt eller ett knivblad. Lägg i grytan och låt det hela puttra till dess att potatisen och morötterna har mjuknat men fortfarande har sin spänst kvar.Smaka av såsen med fisksås och lite råsocker. Tillsätt nu paprikan skuren i grova bitar. Den ska bara precis bli mjuk. Avsluta med att lägga i laxbitarna och hacka och strö över resterande basilika. Låt puttra ett par minuter till laxen är genomkokt. Servera med ett gott ris.

No comments: