Saturday, April 06, 2013

Ett superenkelt bröd och mandel-och polentakaka















Det här filmjölksbrödet har jag bakat många gånger och det är perfekt när man inte orkar stå och kladda med deg. Om man har hållit på med surdeg ett tag känns det ju särskilt befriande med ett bröd som rörs ihop, töms upp i en form och blir klart samma dag. Receptet hittade jag i ett reklamblad från City Gross och det är Tina Norström som står bakom det om jag inte minns fel.

Brödet blir saftigt och lite sött med nötiga inslag men om man är som mig och inte kollar vad man har hemma innan man börjar baka så går det bra att utesluta hasselnötterna och tjonga i mer solrosfrön till exempel och lite mer russin om aprikoserna inte räcker till. Det blir gott ändå. Enda nackdelen är egentligen att man måste se till att ha filmjölk hemma. De andra ingredienserna brukar vi ha i skåpen.

Lite omständligare är kakan som syns till höger men den blir väldigt god och eftersom jag tydligen gått bananas med sötmandelinköpen i julas så var det ju dags att ta hand om en del av den mandeln nu. Tråkigast med den här godsaken är att skålla alla mandlarna och att röra ihop smöret med sockret. Men du kommer att bli rikligt belönad om du orkar ta dig igenom den biten. (Inser att min lathet framgår med mer än önskvärd tydlighet i det här inlägget...). Kakan blir liksom lite mazarinaktig i konsistensen och men samtidigt lite knaprig yta tack vare polentan och så har den en fin smak av citron.

Mandel- och polentakaka
2 1/2 dl skållad/skalad mandel
225 gram smör (rumsvarmt)
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
1 1/2 dl polentagryn
1 tsk rivet citronskal
2-3 msk citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform. Skålla sedan mandeln i hett vatten och skala den (kul till en början, urtrist när du har skållat en deciliter men det är bara att bita ihop). Kör mandeln till en fin massa i en mixer. Jag använda mixerburken med kniven och det funkade bra fast man får då ta lite i taget.

Rör smör och socker vitt och fluffigt (elvisp rekommenderas nu varmt). Vispa sedan ned äggen, ett i taget.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en liten skål. Rör ned det i äggblandningen. Tvätta citronen noga och riv skalet och pressa citronen. Rör ned mandelmassan, polentan, skal och saft från citronen. Blanda väl.

Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Låt den sedan svalna innan du serverar den med en klick grädde och färska bär.

No comments: