Sunday, October 10, 2010

Lins-och rotsaksgryta

Igår lagade vi en rejäl sats lins-och rotsaksgryta till middag. Jag använde samma ingredienser som jag hade i en soppa i vintras men minskade lite på mängden vätska och buljong. Jag slängde också i några små bitar av romanescon som blev över när vi gjorde kycklingsallad häromdagen. Tricket är att hitta balansen mellan sötman i honungen och syran från citronen. Då blir det riktigt gott. Vi åt grytan till potatismos (eftersom jag av misstag stormkokade den mjöliga potatisen) och det passade faktiskt bra till. Grundreceptet hittar ni här.

Koka linserna för sig med bitar av lök och ett lagerblad.














Skala och hacka/tärna lök och rotsaker och fräs dem därefeter i olja i en stor järngryta.














Slå på en burk hela tomater och lika mycket vatten. Krydda. Låt puttra tills rotsakerna är mjuka och smaka sedan av med honung och citron.














Klart att servera!














Till efterrätt blev det världens enklaste, men kanske också godaste äppelpaj.
Enkel äppelpaj
4 st syrliga äpplen
ca 2 msk socker
ca 2 msk kanel

150 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Blanda kanel och socker i en påse. Lägg äppelklyftorna i påsen. Knyt ihop och skaka om så att de täcks av blandningen.
Hacka snabbt ihop smör, vetemjöl och socker till en smuldeg. Lägg äppelklyforna i en lättsmord pajform. Smula över pajdegen. Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter tills pajen fått fin färg och äpplena mjuknat. Servera med marsansås eller vaniljglass.

No comments: