Monday, August 13, 2007

Parmesanpanerad spätta med smaksatt mos



Pojkvännen föreslog blodpudding men själv var jag sugen på medelhavssmaker och eftersom jag lagar är det jag som bestämmer...Resultatet kan väl sägas vara en klassisk husman- panerad fisk med potatismos- som hottats upp med parmesan, vitlök, och oliver.

Att panera är visserligen inte det mest hälsosamma sättet att tillaga fisk på, i synnerhet inte om man lägger ost i paneringen, men gott blev det i alla fall. Med lite kryddgrönt, vitlök och ost får potatismoset en intressantare smak och ser dessutom snyggare ut. Den snabbt ihopslängda tomatsalladen bestående av hackade tomater, persilja, rivet citronskal, olivolja och kryddor blev ett friskt och lyckat tillbehör måste jag säga, liksom de ansjovisfyllda oliver var pricken över i.

Ingredienser (receptt räcker till 2-3 personer)
Moset:
6- 8 potatisar (det bästa är förstås om de är av en mjölig sort)
1 msk smör
3 msk hackad persilja
1 klyfta vitlök, finriven
knappt 1 dl finriven parmesan
½ dl mjölk
muskot
peppar
salt

Tomatsallad:
1-2 tomater
½ röd lök
2 msk hackad persilja
ett par matskedar olivolja
1 -2 tsk rivet citronskal -Tvätta citronen väl!
havssalt
svartpeppar

Fisken:
1 spättfilé per person
1 ägg
1 dl grovt rågmjöl
2 msk tunt riven parmesan
salt
peppar

Börja med att koka potatisen riktigt mjuk i saltat vatten. (Skär den i bitar så går det snabbare.)Förbered under tiden tillbehören och det du behöver till paneringen av fisken.Blanda rågmjölet med parmesan och lite salt och peppar på en flat tallrik. Knäck ett ägg i en skål med kanter och vispa upp det. Hacka därefter tomaterna och löken till salladen. Riv citronskalet och hacka persiljan fint. Blanda tomater persilja och citronskal med olivolja och kryddor.

När potatisen börjar mjukna är det dags att panera fisken. Stek den sedan i smör och olja och varmhåll den om det behövs.

Slå av potatisen och mosa den. Tillsätt mjölk, smör smaksättning och salt, pepar och muskot efter smak. Tänk på att osten ger sälta också. Servera det hela med fyllda oliver. Jag skivade några och strödde över moset , det blev snyggt och gott.

No comments: