Thursday, August 16, 2007

Fiffirutor eller kärleksmums? - det är frågan














Detta är en riktig barndomskaka för mig. Fiffirutor eller Kärleksmums som folk här i Stockholm envisas med att kalla dem (gör man det i övriga landet också?) är förevigt förknippade med barnkalas och roliga timmen för mig. Men de går inte av för hackor när man är vuxen heller. Och precis som när jag var barn tycker jag fortfarande att kletet ovanpå är godast. Men det ska vara mycket kakao i smeten, både i kakan och i glasyren annars blir det mesigt. Receptet här nedan är i stort sett detsamma som står att finna i Sju sorters kakor där kokboksförfattarna döpt chokladrutorna till Snoddas (???!!) men med tillägg av några matskedar kakao här och var.
Kakan:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vanlijsocker
2-3 msk kakao
4 ½ dl vetmjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk

Glasyr:
75 g smör
2 msk kallt kaffe
2 tsk vanlijsocker
3½ dl florsocker
Garnering:
kokosflingor eller -som på ett äkta barnkalas - färgglatt strössel

Klä en långpanna (30 *40cm) i bakplåtspapper (eller smörj den). Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt växelvis de torra ingredienserna, mjölken och smöret. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader. detta tar ungefär en kvart. medan kakan svalnar smälter du smöret till glasyren och blandar med övriga ingredienser till denna. Låt smälta samman under omrörning. Bred glasyren över kakan. Garnera.

No comments: