Friday, August 03, 2007

Indisk linssoppa

Linssoppa är en rätt som jag ger mig på då och då men fastän det är så enkelt så blir jag sällan helt lycklig över det färdiga resultatet. Det blir ätbart men inte så gott att jag längtar efter det igen och även om jag kryddar den med indiska kryddor blir den ändå aldrig så mustig och god som sopporna man ibland får på indisk restaurang. Idag tog jag mig trots detta i ett anfall av hälsoiver för att laga just en linssoppa till lunch. Jag tänkte att en riktigt vitlöksstinn soppa borde hålla den förkylning jag nyss åkt på stången så att jag kan bli bra till helgen. Vet inte om det fungerar men det är säkert bara hälsosamt att få i sig lite linser också. Dessutom lyckades jag för en gång skull få till just den där mustiga smaken som jag längtat efter så nu skyndar jag att skriva ner hur jag gjorde medan jag fortfarande minns det. Jag tror hemligheten ligger i att jag tog mig tid till att steka kryddorna en stund först i smör (inte så hälsosamt, jag vet, men det verkade plocka fram smakerna i alla fall).

Indisk linssoppa, 2-3 pers
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1½ dl röda linser
4-5 dl vatten
1 msk smör
en ung. enkronestor bit färsk ingefära (ca 1½ msk skulle jag tro)
ca ½ msk gurkmeja
½ tsk spiskummin
ca 1 krm garam masala
ca 1 krm curry
ca 1 krm brunt senapsfrö
1 torkad chilipeppar
1 liten kanelstång
salt

Börja med att hacka den gula löken. Skala och hacka därefter ingefäran fint. (Jag hackade också vitlöken men jag tror nästan det blir mer sprutt på smaken om man pressar i den så det gör man som man känner för.)Skölj linserna. Fräs sedan löken i smöret, tillsätt ingefäran och alla kryddor utom kanelstången, vitlöken och chilin. Låt detta fräsa en stund. Se upp så att kryddorna inte bränner! Tillsätt därefter linserna, den mindre mängden vatten, vitlöken och kanelstången. Låt alltihopa koka under lock ca 10 min. Hacka under tiden chilin. Plocka upp kanelstången och tillsätt chilin istället och låt soppan puttra fem minuter till. Smaka av och salta. Jag tyckte att det behövdes ganska mycket salt för att plocka fram djupet i soppan men det är ju en smaksak. Sedan är det bara att äta och njuta.

No comments: