Thursday, October 17, 2013

Farmors plommonkaka med mannagryn



















I slutet av augusti och början av september besökte vi också mina föräldrar. Just precis när plommonen mognat på träden och vi åt som galningar och fick med oss fina plommon hem. När de tog slut köpte vi ännu fler i affären och bakade farmors plommonkaka. Den är så god och lätt att göra att sambon fick dille på att baka den.

Farmors plommonkaka med mannagryn
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl mannagryn
1, 5 tsk bakpulver

1 ägg
125 g smält smör

6-8 plommon

Börja med att smälta smöret och smöra och bröa en form, 22 cm i diameter. Blanda samman de torra ingredienserna. Rör ned ägget och tillsätt smöret och blanda väl. Häll smeten i formen. Dela plommonen i halvor och kärna ur dem. Tryck ned plommonhalvorna i smeten med snittytan nedåt. Grädda kakan i 200 grader i ca 25- 30 min. Den ska ha fått färg men kan gärna få vara lite mjuk inuti. Servera kakan med lättvispad grädde, vaniljsås eller bara som den är.



No comments: