Saturday, February 09, 2013

Pocherad torsk med potatis-och purjopuré














Köpte fin torsk i affären igår och fick lust på att göra något som smakar helgfint och lite mer raffinerat än fish n' chips,vilket sambon förordade. Jag ville göra något mer elegant eftersom jag tycker att fisken kommer fram bäst tillsammans med milda smaker.

Jag surfade runt på nätet och fick massor av inspiration och kom fram till att jag skulle göra en blomkålspuré till fisken. Tyvärr föll det på att blomkålen jag trodde mig ha hade möglat ( måste ha legat mycket längre i kylen än vad jag mindes) och möglig puré gör ju ingen glad så jag fick lova att tänka om. Istället lagade vi en potatis-och purjopuré till den pocherade torsken och serverade det hela med brynt smör och lättstekta grönsaker som garnityr. Det blev supergott!!

Pocherad torsk med potatis- och purjopuré, brynt smör och stekta grönsaker
ca 400  g torskfiléer
ca 2 dl vitt vin
ca 3 dl vatten
en knapp tesked salt

ca 7 små potatis av mjölig sort
1 purjolök (- det mörkgröna som du spar till grönsaksfräset)
vatten + lite salt att koka i
ca 1 msk smör
ca 2-3 msk crème fraiche

Garnityr:
Den mörkgröna delen av en purjo
1 litet fänkålsstånd
1 stor morot
ca 2 nävar babyspenat
lite smör och olja till stekning

75 g smör att bryna

Börja med moset. Skala potatisen och lägg i blöt. Dela en purjolök på mitten och skölj den väl. Strimla det mörkt gröna i fina strimlor och lägg dem åt sidan. Strimla sedan resten av purjon i något grövre strimlor. Skär sedan potatisen i skivor och lägg den tillsammans med purjostrimlorna (förutom det gröna som du har lagt undan) i en kastrull och slå på vatten och salta lätt. Låt det hela koka upp under lock och låt det puttra på medelhög värme tills potatisen är genomkokt.

Under tiden förbereder du smöret och garnityret. Till grönsaksgarnityret behöver du skala och ansa grönsakerna och sedan skära så väl fänkål som morot i tunna strimlor.

När det gäller smöret så behöver du kunna röra i det stadigt och ha det under kontroll så att det inte bränns men annars är det ju plättlätt. Lägg bara smörklunsen i en kastrull och låt det smälta under omrörning. Till en början räcker det att röra då och då men när det slutar fräsa och mest bubblar gäller det att stå på pass. Då måste du röra och röra så att inte bottensatsen bränner. Du kommer se hur smöret ändrar färg och hur det börjar lukta smörkola. När det är nötbrunt är det klart. Det kan dock vara idé att ha tagit det från plattan redan när det är honungsgult eftersom kastrullen håller värmen en stund.

Koka nu upp vatten och vin samt salt till fisken i en traktörpanna. Medan detta kokar upp tar du hand om purén. Slå av vattnet och mixa ihop potatis- och purjokoket med en klick smör, crème fraiche, salt och peppar. Ställ åt sidan under lock.

Nu borde det sjuda ordentlig i traktörpannan. Förbered fiskfiléerna genom att ta bort eventuella ben. Pressa över citronsaft och krydda med salt och svartpeppar. Rulla ihop filéerna med den lite "ruggiga" ytan utåt. Lägg fiskrullarna i det sjudande vattnet, lägg på ett lock och slå av plattan. Låt stå i ca 8-10 min. När torsken börjar skiva sig är den klar.

Fräs grönsakerna lätt i smör och olja. När de börjar mjukna tillsätter du också några nävar välsköljd babyspenat.

Servera omedelbart. Lägg lite puré på en tallrik, ta med en hålslev upp en torskrulle och placera den ovanpå purén. Ringla över brynt smör och toppa med de frästa grönsakerna.

No comments: