Tuesday, September 29, 2009

Orientaliska järpar



Orientaliska järpar
ca 500 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1.5 dl matlagningsgrädde
1 knivsudd sambal oelek
½ tsk gurkmeja
svartpeppar
salt

Lägg färsen i en bunke. Pressa ned vitlöksklyftan. Tillsätt kryddor och sist grädden. Blanda väl. Forma till 8 järpar. Stek järparna i smör och olja tills de har fått fin färg och är genomstekta inuti, ca 8-10 minuter. Servera med bulgur, harissa och en svalkande yoghurtsås och en god sallad.

Yoghurtsås
ca 2 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
Rör ihop.

Bönsallad
1 burk vita bönor
1 tomat
en liten bunt bladpersilja
saft av en halv citron
1-2 msk olivolja
svartpeppar
flingsalt

Slå av bönorna och skölj dem i kallt vatten. Tärna tomaten. Hacka bladpersiljan. Blanda alltsammans med citronjuice, olja och kryddor.

2 comments:

Anonymous said...

Du skulle behövas i det här huset. Har snart glömt hur det är att laga mat, men vet desto mera väl vad det kostar att äta den nån annan stans än hemma.Kram M

Fridolin said...

Ha! Du kan ju ta och räkna dagarna mellan senaste inlägget och det här så får du se hur mycket mat som lagas i detta hem. Fast R värmde korv med bröd igår...:P