Tuesday, September 01, 2009

Kryddig kyckling i lergryta














Vi lagade den här kryddiga kycklingen till middag i måndags kväll. Lergrytan är underskattad! Från att ha varit prylen framför alla på 80-talet blev den förpassad in i köksskåpens dammiga vrår och där verkar den ha fått stanna. Så mycket bättre för mig får jag väl lov att säga eftersom mor gav bort en med varm hand till mig för ett tag sedan. Det ska visserligen erkännas att jag inte heller använt den så oerhört flitigt men det lär bli fler. Det är grymt smidigt att laga mat i lergrya. Bara att tjoffa ner de ingredienser man tycker om, på med lite krydor och in i kall ugn. Maten tillagar ju sig själv i ugnen och jag kunde börja sy ett par gardiner under tiden. inget fet behövs heller och maten blir saftig och fin.

Kryddig kyckling i lergryta
1 kyckling
1 stort äpple
ca 15 katrinplommon
2 vitlöksklyftor
saft av en halv citron

Kryddblandning till kycklingen:
(ungefärliga mängder)
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm chilipulver
1 tsk gurkmeja
½ tsk socker
1 krm curry

2 dl råris
2 morötter
1 gul lök
1 burk krossade tomater
curry
svartpeppar
salt

Lägg lergrytan i blöt.

Gör i ordning kryddblandningen.

Skala morötterna och löken. Skär morötterna i ganska stora bitar på snedden. Klyfta löken. Ta upp grytan och lägg råriset i botten. Lägg morotsbitarna och lökklyftorna ovanpå. Slå över tomaterna. Strö över curry efter smak.

Kärna ur äpplet och tärna det ganska grovt. Skär katrinplommonen i mindre bitar och hacka vitlöken fint. Stoppa kycklingen ömsom äpple och plommon, ömsom med vitlök. Gnid in kycklingen med citronsaft och massera sedan in kryddblandningen. Lägg kycklingen ovanpå riset i grytan. Täck med lock och låt det hela baka i ugnen på 175 grader i 2,5 timme eller till dess att kycklingen är genomstekt. Ta av locket de sista 20 minuterna och höj temperaturen en aning till 225 grader för att få kycklingskinnet krispigt. Tänk på att ugnen ska vara kall när du ställer in grytan, slå på ugnen när du ställer in den. Detta för att undvika att lergrytan spricker.

Obs! Byt inte ut råriset mot annat snabbkokt ris för då blir det nog bara mos i botten. Koka i så fall hellre det vid sidan om.

1 comment:

Anonymous said...

gött att den gamla grytan kunde göra lite nytta efter alla år i skåpet.M