Thursday, September 24, 2009

Kålpudding














Nu har många bilder lagrats i kameran under en period igen. Här kommer i alla fall en riktig husmansklassiker -kålpudding. Perfekt att laga mycket av på en gång och lägga bitar av i frysen. I en traditionell kålpudding varvar man lager av kål med färsblandning men jag blandar allt till en smet istället, vilket gör kålpuddingen betydligt saftigare och man undviker att kålen blir kol...

Kålpudding
Börja med att koka risgröten. Man behöver lite drygt en halv liter gröt men jag kokade en liter och sparade det som blev över till frukost.
Risgröt 1 liter
1,5 dl ris
3 dl vatten
½-1 msk smör
½ tsk salt
6 dl mjölk
Mät upp vatten,ris, fett och salt i en stor gryta. Koka upp och koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt 6 dl mjölk. Rör om. Koka up ppå nytt men se till att det inte kokar över. Ställ grytan ,täckt med lcok på svag värme och låt gröten svälla utan omrörning på spisen i ca 40 minuter.

1 kg vitkål
2 msk sirap
1 msk smör
1-2 dl vatten
600 g blandfärs eller fläskfärs)
2 ägg
½ msk salt
½ tsk svartpeppar

klyv kålen, skär bort rotstocken och skär den i små bitar. Bryn kålen i smör. Ringla över sirap och salta en aning. Slå över vattnet och låt det koka in tills kålen blir mjuk. Blanda färs med kryddor, ägg och gröt. Rör ned den brynta kålen. Smörj en ugnsfast form med smör och bred ut smeten i formen. grädda puddingen i ugnen i 200 grader i ca 45-50 minuter. Servera med kokt potatis, sås och lingon.

No comments: