Tuesday, September 01, 2009

Brasiliansk fiskgryta














Jag hittade ett spännande recept på en "Brasiliansk fiskgryta" på en matblogg för några dagar sedan och idag provade jag receptet. Gott, fast grytan (som mer liknar en soppa i mitt tycke) blev rättså stark och syrlig i smaken. Jag fick också göra ett par justeringar. T.ex. hade vi ingen fiskfond på flaska så jag använde fiskbuljongtärning och koriandern var helt slut i vår affär (vilket sambon inte sörjde nämnvärt). Jag tog dock en halv tesked korianderfrön och krossade dem och lät dem koka med i soppan men de gav ingen vidare brytning så jag tror på bladen ändå.

Brasiliansk fiskgryta, 4 port

2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
0,5 dl saft av lime
3 dl vatten
1,5 msk fiskfond
4 st tomater, färska, tärnade
1 burk kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
600 g vit fiskfilé (gös, torsk eller annan fast vit fisk)
salt, peppar
5 st salladslökar
0,5 dl koriander
2 dl mandel, flagad

1. Skiva löken och vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i en gryta med olivolja några minuter tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, limesaft, vatten och fiskfond. Låt sjuda i 10 minuter.
2. Tärna tomaterna och lägg i dem tillsammans med kokosmjölken. Låt grytan koka upp och lägg i sambal oelek.
3. Skär fisken i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Finstrimla salladslöken och hacka koriandern och lägg i salladslök och koriander några minuter före servering.
5. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Toppa grytan med rostad flagad mandel och gärna lite mer hackad koriander.

No comments: