
Jag hittade ett spännande recept på en "Brasiliansk fiskgryta" på en matblogg för några dagar sedan och idag provade jag receptet. Gott, fast grytan (som mer liknar en soppa i mitt tycke) blev rättså stark och syrlig i smaken. Jag fick också göra ett par justeringar. T.ex. hade vi ingen fiskfond på flaska så jag använde fiskbuljongtärning och koriandern var helt slut i vår affär (vilket sambon inte sörjde nämnvärt). Jag tog dock en halv tesked korianderfrön och krossade dem och lät dem koka med i soppan men de gav ingen vidare brytning så jag tror på bladen ändå.
Brasiliansk fiskgryta, 4 port
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
0,5 dl saft av lime
3 dl vatten
1,5 msk fiskfond
4 st tomater, färska, tärnade
1 burk kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
600 g vit fiskfilé (gös, torsk eller annan fast vit fisk)
salt, peppar
5 st salladslökar
0,5 dl koriander
2 dl mandel, flagad
1. Skiva löken och vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i en gryta med olivolja några minuter tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, limesaft, vatten och fiskfond. Låt sjuda i 10 minuter.
2. Tärna tomaterna och lägg i dem tillsammans med kokosmjölken. Låt grytan koka upp och lägg i sambal oelek.
3. Skär fisken i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Finstrimla salladslöken och hacka koriandern och lägg i salladslök och koriander några minuter före servering.
5. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Toppa grytan med rostad flagad mandel och gärna lite mer hackad koriander.

No comments:
Post a Comment