Thursday, September 24, 2009

Khoresh Gheime














De sålde fina färska bitar av lamm nere i butiken förra helgen så jag impulshandlade lammkött och tänkte lammgryta med saffran. Emellertid råder det saffransbrist i mitt kvarter, kanske i hela stan, vad vet jag.För ett halvår sedan när vi skulle köpa ett litet kuvert saffran till söndagsgrytan och vi frågade kassörskan om de hade saffran fick vi till svar: " Ja, det har vi men ni vill inte ha den" och hon hade hon så rätt i så. Påsen skulle nämligen gå på över 45 kr! Tydligen var det någon skörd som slagit fel och nu fanns det helt enkelt inget att plocka. Det gör det tydligen fortfarande inte. Saffran finns aldrig när jag frågar. Dessutom bemöts man som om man hade en skruv lös om frågar efter saffran i mitten av augusti. Det är skumt tycker jag med tanke på att vi bor i ett invandrartätt område där många använder saffran på betydligt mer fantasifulla sätt än att röra ner den i lussekatterna.
Vi fick alltså tänka om vad det gällde saffranet och det blev en persisk gryta med torkad lime istället. Torkad lime kan vara lite klurig att få tag på den också men i butiker med orientaliska livsmedel brukar de finnas om inte kan man alltid förlita sig på Hötorgshallen.

Khoresh Gheime
800 g grytbitar av lamm (med ben)
3 gula lökar
1/2 dl olja
1 knivsudd gurkmeja
1 dl vatten
1 dl orientaliska gula linser
1 tsk curry
1 tsk allkrydda (eller lite spiskummin,paprika, socker)
1 msk tomatpuré
1 dl russin
4-6 torkad lime
1 tsk kanel
1-2 tomater
salt
peppar
Torkad lime hittar du i välsorterade invandrarbutiker.

Hacka löken och fräs den i lite olja. Pudra gurkmejan över den resterande löken i grytan och rör om. Skär köttet i cirka 1 cm stora tärningar, blanda ner i löken och låt fräsa tillsammans en liten stund (lägg också i benen om det finns sådana på lammköttet). Dra ner värmen, häll i 1 dl vatten, sätt på locket och sjud tills vattnet kokat bort.
Skölj linserna och häll i grytan. Blanda ner curryn och allkryddan och fräs tillsammans en liten stund. Tillsätt 1-2 dl vatten samt tomatpurén. Sjud blandningen i cirka en halvtimme på låg värme. Lägg i den torkade limen och tillsätt kanelen. Skär tomaterna i skivor och lägg över. Fräs russinen separat och häll i grytan. Salta och peppra efter smak och låt sjuda i ytterligare cirka 10 minuter.













Servera med ångkokt ris på persiskt vis Det går bra att utesluta saffranet eftersom det mest är bökigt att leta efter det...

No comments: