Thursday, October 22, 2009

Tapas

Det var visserligen några veckor sedan detta serverades på lördagskvällen men nu när utvecklingssamtalen är avklarade hinner jag lägga upp lite recept.

Marinerade kronärtsskockor
1 burk konserverade kronärtskockor
½ röd chilifrukt
ca 1 msk olivolja
1 tsk timjan
svartpeppar
flingsalt

Låt kronärtskockorna rinna av i en sil. Dela chilifrukten och kärna ur den. Hacka hälften av den fint. Lägg skockorna i en bunke, strö över chili och timjan. Ringla över olivoljan. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar. Blanda försikigt.

Klyftpotatis
potatis av fast sort, 2-3 /pers
rikligt med olivolja
salt
Skala potatisen. Skär den i klyftor. Lägg ut på en plåt och ringla över rikligt med olivolja. Låt potatisen steka i ugnen till klyftorna är gyllenbruna och krispiga, ca 40 min. Salta och servera med aioli.

Falska sniglar
ett 20 tal stora champinjoner (eller några fler små)
3 msk smör
1 stor klyfta vitlök
ca 0,5 dl hackad persilja
Ansa svampen. Skär den i kvartar. Bryn den i smöret. Pressa ned vitlöken när svamparna mjuknat och fått lite färg. Blanda ner persiljan före servering.

Kallskuret
Salami eller någon annan god korv,skuren i tunan skivor. Stark ost skuren i tunna stavar, te.x manchego, parmesan eller gruyère. Några goda oliver. Vi köpte Iliadas gröna oliver fyllda med mandel och vitlök. Mums!

Hoppande djävlar
en burk blåmusslor (helst stora)
1 pkt bacon
cayennepeppar
Låt musslorna rinna av i en sil. Dela baconskivorna på mitten. Rulla in varje mussla i en baconbit så att det blir ett litet "paket". Fäst med tandpetare. Stek paketen i sitt eget fett tills de fått färg och en krispig yta. Lägg ut hushållspapper och låt "djävlarna" rinna av på pappret.Dofta över lite cayennepeppar. Servera direkt.

Gambas al ajillo ej i bild
Den här rätten blir bäst om man kan laga den med färska scampi men det går även bra att använda,vanliga kokta räkor. Tänk bara på att de inte får koka då utan att de bara ska hettas upp i oljan för annars blir de sega.
1 dl olivolja
ca 200g räkor
2 stora klyftor vitlök
1 röd chilipeppar
0.5 dl hackad persilja
salt, peppar
ev. lite pressad citron

Klyv chilin och kärna ut den. Hacka vitlök och chili fint. Hetta upp oljan på hög värme i ugnen eller på spisen. När oljan börjar koka tillsätter du chilin och vitlöken. Tillsätt räkorna och rör om. Låt dem koka under ca 3 minuter om du använder råa räkor. Kokta räkor ska bara ligga i spa't en stund. Ta från värmen. Pressa över citron och strö över persiljan. Servera med en bit baguette. Tänk på att ha ett lock till hands om du tillagar räkorna på spisen. Om olyckan skulle vara framme och det skulle börja brinna så kväver du elden med locket.

No comments: