Tuesday, July 14, 2009

Lax på bönbädd med bulgur- och quinoablandning














Detta är en god rätt som inte kräver speciellt mycket arbete eftersom laxen och bönorna tillagas i en och samma form. Man kan äta rätten som den är men här är vi hungriga så vi kokade en bulgur- och quinoablandning till också.

Lax på bönbädd med bulgur-coh quinoablandning
3 laxfiléer
ca 300 g haricots verts (jag använde frysta)
ca 8 sardellfiléer (i olja)
ca 6-8 coktailtomater
ca 1 msk citronsaft
flingsalt
svartpeppar
timjan
(olivoja)

Ställ ugnen på 250 grader. Putsa filéerna fria från skinn om det inte redan är gjort. Täck botten i en ugnsfastform med de gröna bönorna. Lägg laxfiléerna på bönorna. Pressa över lite citronsaft på varje filé och krydda med svartpeppar, flingsalt och finhackad timjan (eller lite torkad). Klyv coktailtomaterna och fördela halvorna över bönorna. Lägg till sist i sardellerna. Avsluta med att ringla över lite olivolja (det glömde jag och det gick bra ändå men fett är ju smakbärare så jag tror att rätten kan vinna på att få lite olivolja över sig innan den ska in i ugnen). Tillaga i ugn på 250 grader i ca 15-20 minuter. Laxen ska vara genomstekt och bönorna mjuka. Servera med en fräsch sallad och en god sås. Vill man göra det matigare kan man koka ris, bulgur eller potatis till.

Bulgur-och quinoablandning

1 dl svart quinoa
2 dl fullkornsbulgur
6 dl vatten
lite salt

Skölj quinoan i rikligt med hett vatten. (Detta gör man för att ta bort eventuella bitterämnen.) Blanda quinoa med bulgur i en kastrull och slå på vatten och salt. Låt det hela koka på låg värme i 20 minuter till dess att grynen är mjuka och vattnet absorberats.

Enkel avocadosås
1 avocado
1 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök
svartpeppar
salt
½ msk sweet chilisås (kan uteslutas)
ev. lite citronsaft

Mosa avocadon tillsammans med yoghurten. Blanda ned vitlök och chilisås och smaka av med salt, pepar och ev. också citronsaft.

No comments: