Wednesday, July 08, 2009

Fröiga bröd














Hittade receptet på de här bröden i Anna och Fanny Bergenströms bok Under valnötsträdet. Bröden är enligt författarna en efterapning på de "underbara smala bröd" de köpte hos en bagare på Rue Lepic i Montmartre. Det var troligen den beskrivningen som fick mig att gå igång på receptet men som ni ser har jag i vanlig ordning avvikt från receptet och istället bakat några småtjocka, flätade bröd istället...

Hemligheten med bröden är att de är smaksatta med en blandning av diverse frön och kryddor som ger dem en spännande smak. Här är min variant på bröden:

Fröiga bröd
0.5 dl solroskärnor
0.5 dl sesamfrön
2 msk blå vallmofrön
2 tsk spiskumminfrön
2 tsk fänkålsfrön
1 pkt jäst
1 msk salt
6 dl vatten (37 grader)
ett par matskedar olivolja
5 dl vetemjöl special fullkorn
7 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet. Rör ut jästen med lite vatten och tillsätt sedan resten av vattnet och oljan. Rör i lite mer än hälften av fröna och rör ned mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ att jäsa under duk i ca 1 timma. Ta fram två plåtar och lägg bakplåtspapper på dem. Häll ut degen och knåda den åter en stund. Dela egen i fyra delar och rulla ut varje del till smala längder som du viker på mitten och flätar runt varandra. Avsluta med att vrida brödet ett varv och trcyk in snibbarna under brödet .Låt jäsa i ca 25-30 minuter. Pensla bröden innan gräddnign med uppvispad äggvita och strö över de frön som blev kvar. Grädda bröden i ugn i 250 grader de första 10 minuterna. Sänk sedan värmen och låt det gräddas i ytterligare 5-7 minuter i 175 grader.

1 comment:

Anonymous said...

Ser jättegott ut. Skall kanske göra en deg i eftermiddag. Regnet vräker ner och då passar det med ett gott bröd som tröst.
Salaborna