Tuesday, June 23, 2009

Pasta Carbonara














Detta är på inget sätt någon ortodox variant på den berömda kolarhustruns pasta men en god variant som jag snappat upp på ett tidigare jobb. Det är garanterat hälsovådligt mycket fett och salt i den här rätten men ibland är det kanske just det man längtar efter...

Pasta Carbonara ( 2 portioner)
spaghetti (kan jag aldrig beräkna så här gör ni bäst i att följa ert sunda förnuft)

ca 1,5 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
0,5 dl riven västerbottenost (eller annan stark ost)
ca 2 dl crème fraiche
en nypa salt

1 pkt bacon
2 ägg
svartpeppar

Börja med att koka pastan och gör såsen medan spaghettin kokar. Riv osten till såsen. Vispa ut mjölet i grädden i en kastrull och låt det tjockna under omrörning. Tillsätt osten och låt den smälta ned i såsen. Tillsätt crème fraichen under vispning.

Skär baconet i mindre bitar och knaperstek det i en stekpanna. Slå av så mycket fett som möjligt och låt sedan baconbitarna tinan av en aning på hushållspapper. Slå av pastan och fördela den jämt mellan tallrikarna. Skeda över ca 4- 5 msk sås på varje portion. Strö baconet över. Mal över rikligt med svartpeppar. Separera äggulorna från vitorna och servera med äggulan kvar i sitt skal (det är enklast att få den att hålla formen då...). Tycker man att det känns äckligt och ohygiensiskt kan man lägga den på toppen och hoppas att den håller samman ändå. När det är dags att äta slår man ägget över pastan och blandar ned det i pastan. Ev. vill du ha ännu mer peppar så låt pepparkvarnen stå framme. När man talar om carbonara (kol) är det nämligen svartpepparen man anspelar på o mjag förstått det rätt.

2 comments:

Jonas L said...

Jo du har helt rätt, det är svartpepparn som ska se ut som kol. Detta var länge min favorit pasta har dock inte lagat den på länge. Det får nog bli ändring på det.
Men jag har aldrig riktigt förstått vad är i pasta putanesca som ska se ut som...

Fridolin said...

Ha ha nej inte jag heller men det finsn tydligen en hel del att säga om ämnet :
http://sv.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_alla_puttanesca