Wednesday, June 17, 2009

Lins- och böngryta med kokosgrädde

Det här är en variant på de linsgrytor med indisk kryddning som vi glatt tuggar i oss här i hemmet nuförtiden. Med tiden har jag blivit rätt grym på att få linsgrytorna att bli goda och numer ber till och med husets karnivor ibland om att jag ska laga linser. Linser är nyttiga, billiga, mättar bra och det är också gynnsamt för miljön att vi i västvärlden minskar ned vår köttkonsumtion så gärna för mig!

Jag tycker att det är godast att skopa upp linsgrytan med en bit bröd men om man själv inte orkar stå och baka chapatis hemma vid spisen (det tar ju ett tag) så kan man köpa libabröd eller tanurbröd (ett för mig tidigare okänt bröd som jag ramlade över i vår affär för några veckor sedan). Bröden har ingen längre hållbarhet och bör därför ätas omgående då det möglar snabbt men passar perfekt att skopa upp linsgryta med.

Lins- och böngryta med kokosgrädde











Ingredienslistan ser lång ut men har du en mixer och kryddorna hemma går det här snabbt!

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 urkärnad grön chili
en 3 cm stor bit ingefära
ca 2-3 msk neutral olja

ca 1 tsk spiskummin (hel)
2 krm bruna senapsfrön
½ tsk gurkmeja
½ tsk garam masala
Knappt ½ tsk curry
1 tetra passerade tomater
1 msk lantbuljong
1 tetra röda linser
1 tetra blackeyebönor
ca 2 dl kokosgrädde (eller vanlig grädde om du föredrar det)
svartpeppar
salt
50-100 g bladspenat, tinad och urkramad

Börja med att skala lök och vitlök och klyfta grovt. Lägg dem i en mixerburk tillsammans med den urkärnade chilifrukten. Skala och finhacka ingefärana. Lägg i mixerburken och mixa samman allt till en grynig massa. Fräs massan i oljan med kryddorna under omrörning. Det ska inte ta färg. Slå på tomaterna och tillsätt buljongen. Låt det hela puttra på medelhög värme medan du slår av och sköljer linser och bönor i ett durkslag under rinnande vatten. Stjälp ned bönorna och linserna i såsen. Slå på koksgrädden och låt det hela puttra ett tag. Rör om mellan varven. Smaka av med salt och peppar. Rör ned spenaten mot slutet och låt puttra ytterligare några minuter. Servera med ett gott bröd att skopa upp såsen med eller med basmatiris.

Tips! En bit kanelstång och några kardemummakapslar är också gott att lägga i grytan.

1 comment:

Jonas L said...

Ser att du är inne i ett stim med tre inlägg på en dag. Själv orkar jag inte skriva ett inlägg var tredje dag ens.
Det här med linser och bönor har ju lite tråkig klang, men du får det faktiskt att låta gott. Får prova någon dag :-)