Sunday, May 17, 2009

Många rätter små














Middagen idag fick inspiration från det libanesiska köket. Vi gjorde flera små rätter; gröna linser med vitlök och smör, ugnsstekt aubergine, tabbouleh och så en hemsnickrad variant på den libanesiska röran mhamara. Den senare blev mycket smaskig så den kan jag tänka mig att göra igen. Auberginerna fick lite extra smak av en egenhändigt ihoprörd kryddolja och det kan jag verkligen rekommendera, i synnerhet om du, liksom jag, har lite problem med äggplantans bitterämnen.

Ugnstekt aubergine

1 stor aubergine
salt
Kryddolja:
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
½ tsk paprika
ca 2 msk olivolja
salt
Skär auberginen på längden i klyftor och dela sedan dessa på mitten. Salta klyftorna på alla sidor och låt auberginen ligga och dra ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör under tiden ihop kryddoljan. Pressa vitlök i en skål och blanda noggrant ihop den med kryddorna och oljan. Klappa klyftorna torra med hushållspapper. Pensla auberigneklyftorna med kryddoljan och lägg dem på en pappersklädd plåt och låt dem steka i ugnen tills den får fin färg (tar 30-40 minuter).














Hemsnickrad Mhamara
Detta är en snäll version av den kryddstarka valnötsröran Mhamara som ofta serveras som tillbehör på libanesiska matställen. Paprikan blir mild när den rostas och i kombination med valnötter blir det en ljuvlig röra. God att dippa bröd i eller som tillbehör till lammkotletten.

2 dl valnötter
1,5 röd paprika
1 färsk gul lök
1 klyfta vitlök
olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ tsk harissapulver (kan ersättas med mer av de andra krydorna)
en nypa chiliflagor
2 krm harissapasta
olivolja
salt

Kärna ur parikan och skär den i grova bitar. Ansa löken och skär även denna i bitar. Skala en klyfta vitlök och blanda grösnakerna i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Stek i ugnen i 225 grader tills paprikan är mjuk, ca 15-20 minuter. Mixa under tiden valnötterna grovt i en mixer och lägg över valnötshacket i en bunke.
Lägg de mjukbakade grönsaksbitarna i mixern och mixa till en slät smet. Tillsätt kryddor, gärna lite i taget så att du kan smaka av vad som passar dig och mixa samman med lite olivolja. Rör samman paprikasmeten med valnötshacket och smaka av med salt.



Tabbouleh
2 dl bulgur
4 dl vatten
salt
ca 100 g bladpersilja
1 liten röd lök
ca 10 coktailtomater
saft av en halv citron
svartpeppar

Koka bulguren i saltat vatten. Hacka rödlöken fint. Hacka bladpersiljan. Hacka coktailtomaterna fint. Blanda alltsammans i en skål och slå över citronsaften. Blanda väl och smaka av med lite svartpeppar från kvarn.

4 comments:

Jonas L said...

Oj, bloggtorkan verkar ha sköljts bort.
Har funderat på just det där med mathavre och matvete för friluftsköket. Kan man använda det som bulgur? När man lagar mat ute vill man ju inte att det ska behöva koka så länge, hur är det med koktiden på matvete?

moa said...

Somliga dagar skulle man helt klart bo granne med dig så man kunde smita över när det börjar sprida sig matlukt in under dörrspringan..
Själv åt jag couscous med smör och salt till lunch, något måste man ju äta fast kylen är tom.

Fridolin said...

Mathavre kokar på 12 minuter enligt anvisningarna på förpackningen och lanseras enligt denna också som ett alternativ til lris och bulgur så det bore ju gå bra. Mitt matvete kräver längre koktid men det kan vara för att det är en billig sort köpt i halalaffären här nere. Kan tänka mig att det finns andra mer bearbetade sorter som går snabbare att koka.

Fridolin said...

Moa: Du får väl passa på när du du komemr till Kungsängen då har du bara 30 minuters resa till vårt kök.