Tuesday, April 08, 2008
Kycklinggryta med inspiration från Indien
Här i hemmet försöker vi mota tillbaks sockertrollet som växte sig stort och girigt under påsk och som därefter gnällt efter sötsaker hela tiden. Planen är att försöka äta lite sundare så att trollet helt enkelt känner sig dumt när det stoppar i sig godsaker annat än på lördagarna. Det fungerar sådär. Igår hälsade jag på en kompis som ligger sjuk och man vill ju gärna göra sin sjuka vän lite gladare så man (läs jag) tar med sig ett par megastora chokladmuffins. Man får trösta sig med att den där kycklingen vi åt häromdagen i alla fall är mager mat, fast vi behöll skinnet på och stekte kryddorna i massor av olja så det är nog en sanning med modifikation det också, men den var god.
Kycklinggryta med inspiration från Indien 3-4 pers
3 kycklingklubbor (eller andra kycklingdelar)
1 gul lök
4 klyftor vitlök
en 5-kronestor bit ingefära
1 kryddmått brunt senapsfrö
ca ½ msk gurkmeja, ev. mer
ca ½ msk spiskummin
1 grön chili
5-8 kapslar grön kardemumma
1 burk krossade tomater
salt
svartpeppar
ett hörn från en hönsbuljongtärning
knappt ½ dl rapsolja till stekning
lite lite smör
hackad persilja eller ännu hellre koriander till servering
Skala och hacka löken. Gör det samma med vitlöken och finhacka den. Kärna ur och hacka chilin fint. Skala ingefäran och hacka den mycket fint. Klyv kycklingklubborn ai två delar, salta och peppra och bryn sedan kycklingdelarna i smör och olja. Lägg dem åt sidan när de fått lite färg. Stek nu lök, vitlök, ingefära tillsammans med kryddorna undantaget kardemumman i en stor gryta, gärna en i gjutjärn. Löken ska bli mjuk och få lätt färg. Lägg därefter i kycklingdelarna. Tillsätt tomatkross, kardemumma och en gnutta hönsbuljongtärning. Blanda väl och låt det hela puttra på låg värme i minst en halvtimma. När kycklingköttet faller från benet är det klart att servera. Hacka över rikligt med persilja eller koriander om du gillar det (det gör intemin smabo) precis innan du ska äta. Servera med basmatiris som kokats tillsammans med några spiskumminfrön.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment