Wednesday, April 09, 2008

Versatil köttfärssås

Jag lagade en stor gryta köttfärssås häromdagen i tron om att vi skulle få en middagsgäst. Det fick vi inte. Men det gjorde inte så mycket för köttfärssås går ju att använda på en mängd sätt, vilket är tacksamt om tiden för matlagning är knapp.

Köttfärssås, basrecept stor sats
ca 500 g nötfärs
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
1 stor morot
2 stjälkar selleri
1½ msk tomatpuré
salt
svartpeppar
2 burkar krossad tomat
någon deciliter vatten
1 msk, ev. mer kalvbuljong (eller buljongtärning)
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
lite olivolja till stekning

Skala grönsakerna. Riv moroten. Hacka löken. Hacka vitlöken fint. Fräs lök, vitlök, morötter och selleri mjuka. Löken ska bli genomskinlig men inte ta färg. Fräs med köttfärsen (eller lägg över grönsaksfräset i en annan gryta om det är trångt)och se till att den blir lite brynt. Krydda med salt och svartpeppar. Slå sedan på tomatkross, vatten och buljong. Låt puttra under lock i minst en kvart. Smula ned örtkryddorna och låt köttfärssåsen koka yterligare en 5-10 minuter.













Köttfärspaj

Deg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
ett par matskedar vatten

Fyllning:
ca 3 dl köttfärssås
2 ägg
2 dl mjölk
peppar
salt
1½ dl riven ost

Hacka samman degen hastigt. Arbeta den inte för länge för då kan den bli seg. Förgrädda pajskalet i ca 10 min i 200 graders ugnsvärme. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk och kryddor. Bred ut köttfärsröran i pajskalet. Slå över äggstanningen. Rör om lite lätt med en gaffel så att det blandas en aning. Strö ett jämt lager ost över det hela och grädda pajen i ca 20 minuter till dess att den är genomgräddad och fått färg.

No comments: