Thursday, October 26, 2006

Saffranskokt fänkål

Fänkål är en god grönsak med en lite speciell, lakritsaktig smak. Hemma hos oss är den en självklar ingrediens i fisksoppan men jag ville pröva att göra något annorlunda. En kycklingrätt med fänkål och saffran som min mamma bjöd på för längesen spökade i bakhuvudet så när vi skulle göra ugnstekt kyckling till middag kändes det helt rätt med ett tillbehör baserat på dessa ingredienser. Med lite hjälp från olika recept på internet blev det till slut en gyllene och fänkålssmakande anrättning som stod på bordet. Så här gjorde jag:

1 fänkål, skuren i ganska grova bitar
1 stor gul lök (jag använde två små), skuren i tunna klyftor
2 morötter, i slantar
ca 4 dl vatten
1-2 msk kycklingfond
½ pkt saffran (gillar man saffran kan man med fördel ta hela paketet)
1 stjärnanis
1 strimlad, torkad chilifrukt
ca ½ tsk svartpeppar
saften av en apelsin (för mer smak skulle man kunna riva i lite skal också)
salt
ev. lite socker
maizena
Lägg de delade grönsakerna i en traktörpanna. Slå på vatten, fond och apelsinsaft. Låt grönsakerna puttra tills de är nästan mjuka. De ska ha kvar lite spänst och tuggmotsånd. Rör ut lite maizena med vatten och red av såsen så blir den simmigare. servera till kyckling eller fisk.

No comments: