Thursday, August 08, 2013

Rabarberpaj med marängtäcke

Här mina vänner ska ni få ett smaskigt recept. Rabarbersäsongen är väl förvisso över men det kommer ju förhoppningsvis en ny sommar nästa år och då tycker jag ni ska testa detta. Förresten så kanske man borde testa att göra pajen med andra bär, röda vinbär t.ex. gissar jag är lagom syrliga för att det ska bli bra.

Frukten
6-8 rabarberstjälkar
Skär rabarbern i mindre bitar om ca 2 cm.

Smuldeg 
Smuldeg är kanske ett felaktigt ord för detta liknar mer en smet vid beredningen men när den stannat i ugnen ska den få en mer smuldegsaktig karaktär.

100 g smör
1, 5 dl socker
3 äggulor
4, 5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Rör samman socker och smör. Separera äggulorna och rör sedan ned dem i smeten en efter en. Rör till sist ned vetemjöl och bakpulver.

Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
Vispa äggvitorna i en garanterat fettfri bunke till ett hårt skum som ska hålla för marängtestet: vänd bunken uppochner och smeten ska sitta kvar som ett fast fluff i bunken. Börjar det glida ska du vispa mer. Rör sedan försiktigt ned sockret.

Montering
Lägg rabarberbitarna i botten av en pajform. Fördela smördegen över och bred sedan marängen över det hela som ett täcke. Grädda i ugn i 175 grader i c:a 25 min. Marängen ska få lätt färg och smeten få en något fastare konsistens. Serveras med fördel tillsammans med jordgubbar.

No comments: