Thursday, July 12, 2012

Fisksoppa på gös

Först grillade vi alltså gösen vi fick upp. Kärestan såg till att fjälla och skära bort huvud och fenor. Sedan gned jag in och utsidan med rikligt med salt och peppar, skivade en citron och lade ett knippe dill   i buken på fisken tillsammans med några klickar smör. Därefter slog vi in fisken i aluminiumfolie och grillade den i ca 30 - 40 min under lock.

Två kilo fisk är dock väldigt mycket fisk, även när huvud och rens är borttaget. Dagen efter hade vi massvis kvar och svärmor tyckte att den tog plats i kylen och ville kasta bort den. Hon menade att den var svår att värma, vilket onekligen är sant i det spartanska torpköket. Själv kände jag att just slänga inte var ett alternativ efter all möda som lagts ned på fångandet och inte heller skulle det kännas okej mot fisken på något vis (hyckleri jag vet eftersom jag uppenbarligen kan tänka mig att äta upp den men i alla fall). Jag bestämde mig för att göra en soppa och pytsa ned fisken i den så att den blev varm men inte torr. Det visade sig gå alldeles utmärkt! Nedan kommer ett slags recept om än väldigt ungefärligt...

Fisksoppa på gös 
(räcker till ca 6 pers)
1 purjolök
1 fiskbuljongtärning
1/2 grönsaksbuljongtärning
drygt 2 d rosévin (tog det vi hade kvar men vitt funkar ju lika bra)
saft av 1/2 -1 citron beroende på smak
5 svartpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
ca 7 dl vatten
ca 2 dl frysta ärtor
salt
nymalen peppar
rikligt med dill
ett tiotal rädisor
kokt fisk
olivolja

Fuskaioli
ca 3 rejäla matskedar majonnäs
1 vitlöksklyfta

Skölj purjon och skiva den tunt och fräs i lite olja. Lägg i stjälkarna av dillen men spara vipporna till senare. Smula över buljongen och slå på vinet och lägg i pepparkornen. Pressa i citronen men börja med den mindre mängden. Slå på vattnet. Låt det hela koka upp innan du slår i ärtorna. Medan dessa blir mjuka skivar du rädisorna tunt och hackar dillen grovt och lägger åt sidan. Lägg nu i fisken och låt den bara precis bli varm. Smaka av med mer citronsaft och salt och ev. också lite nymalen peppar. Strö över dill och rädisskivorna  och servera omgående. Vill man så kan man också röra ihop en fuskaioli att klicka i soppan vid servering.

2 comments:

Metronyx said...

Gös är riktigt bra fisk, även om jag inte har så många vuxenpoäng att jag klara av att fjälla och rensa fiskar själv så tror jag att vill man ha bra mat så ska den vara så färsk som möjligt. Och allt man gör själv känns lite bättre : )

Fridolin said...

Ja..utom att ha ihjäl fisken själv. Det kändes lite jobbigt. Jag har inte heller så mycket vuxenpoäng eller poäng alls för att ta hand om fisk. Jag och sambon improviserade rätt vilt vid omhändertagandet.