Saturday, February 25, 2012

Vietnamesiska vårrullar














Färska vårrullar är fräscht och gott, särskilt mot sommaren när man vill äta lite lättare mat. Förra helgen låg i och för sig snön i decimetertjocka sjok på gatorna men vi tjuvstartade och proppade i oss några rullar ändå. Det bästa av allt är att de inte kräver någon direkt tillagning bara lite förberedelser i form av räkskalande och grönsaksstrimlande.

Bli heller inte avskräckt av att den färdiga rätten ser ut som någon slags alienavkomma, det är helt i sin ordning och de smakar bättre än de ser ut...

Färska vårrullar
1 pkt rispapper (finns i affärer med asiatisk mat och ibland i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 påse räkor
1 kruka salladsblad
1 bunt färsk mynta
1 bunt färsk koriander
2 morötter
1/2 gurka
ca 1 dl jordnötter
1 pkt glasnudlar

Nuoc cham- dip
1 finhackad vitlöksklyfta
en bit finhackad röd chili
1-2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
1, 5 tsk risvinäger
saften av 1 limefrukt

Alternativa dipsåser
Ljus soja
Hoisin sauce
Sweet chili sauce

Börja med att lägga räkorna på tining och skala sedan morötterna. Strimla sedan morötterna i tunna stavar för hand. Skölja salladsbladen noggrant och lägg dem att rinna av. Strimla även gurkan fint. Strimla salladsbladen i några centimeter breda remsor. Hacka jordnötterna och skala räkorna. Koka upp en kastrull med vatten och salta vattnet en aning. Lägg i nudlarna och låt dem dra i det kokta vattnet i ca 3 minuter innan du slår över dem i ett durkslag och sköljer dem med kallt vatten. Låt dem rinna av väl.

Rör ihop dressingen ovan och använd som dipsås. Tillsätt eventuellt små tärningar av gurka och hackad koriander för att den ska se lite roligare ut. (Jag hade förresten slut på lime och fick använda citron. Det fungerade nästan lika bra.)

Koka upp ytterligare en liter vatten och slå det sedan i en vid skål eller t.ex. i en långpanna och låt det svalna en aning innan du försiktigt doppar ett rispapperblad i det i ca 3 sekunder (pappret ska bli mjukt men hanterbart). Lägg över rispaperbladet på en tallrik. Börja med att lägga räkorna i en rad i mitten av bladet och lägg sedan på övrig fyllning, sallad, nudlar, örter och nötter. Jag gillar att ha i rikligt med färska örter så ös på med koriander och mynta om du gillar det.  Vik upp kortändorna och rulla sedan försiktigt ihop rullen. Försök att hålla ihop fyllningen så att den blir tajt och sammanhängande så blir det lättare att dippa den. Servera rullarna med lite olika dippsåser. Dippa och njut!

Tips! Man kan också göra rullarna helvegetariska och lägga i bitar av avocdo istället för räkor. Det är supergott det med. Vi gjorde det dagen efter när vi åt upp resterna!

Snyggare rulle har man väl sett men god blev den.







1 comment:

Marcus said...

Fridolin, tack för ett bra recept! :)