Monday, February 06, 2012

Underbart bröd



Vi har inlett ett nytt projekt här i hushållet. Nämligen projekt baka allt bröd själva. Ett tag var vi inne på det där med surdegsbröd men både sambon och jag har för dålig disciplin för att få det att fungera på allvar. Vi glömde suren, hann inte baka med den när den var aktiv osv. så varför krångla till det när det går att köpa jäst? Inte samma sak, det är jag fullt medveten om, men det är ju fan så mycket godare att baka sitt eget bröd än att ta en påse av det trista utbudet nere på Ica. Sambon är ju dessutom sjukskriven fortfarande så när han orkar är brödbak lagom att syssla med. Förra helgen bakade vi två olika sorters bröd av jäst. Ett egetkomponerat recept som visserligen blev helt ok men lite för torrt för att jag ska bjuda er på receptet och sedan en limpa efter Anna och Fanny Bergenströms recept i "Under Valnötsträdet"(jag har ju inte tjatat om den boken på ett tag så nu är det väl dags igen??)  Den limpan blev helt suverän och fick en djup smak, knaprig skorpa och nötigt av valnötter och sesamfrön.

1/2 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljummet vatten + 1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 dl rågmjöl
150 g valnötter
10, 5 dl vetemjöl
ca 1 dl sesamfrön till utbakningen

Smula ned jästen i en bunke strö över salt och klicka i honungen. Rör ut jästen i lite vatten och häll sedan i resten av vätskan. Rör därefter i samtliga ingredienser (utom sesamfröna). Arbeta ihop degen väl och låt den jäsa i 1, 5 h. 

Hetta upp ugnen till 260 grader. Strö ut lite mjöl och sesamfröna på bakbordet och tippa försiktigt ut degen (den är ganska lös). Forma den till en stor limpa genom att vrida den något. Lägg på bakplåt med papper och grädda först 10 min i riktigt het ugn och sänk sedan värmen till 180 grader och grädda en halvtimma till. Låt därefter brödet svalna på galler. 

Brödet blir helt sjukt gott och drygt! Inlindat i bakduk och plastpåse så håller det bra länge. Vårat höll i säkert en vecka. 

No comments: