Sunday, November 22, 2009

Superkrämig potatisgratäng

Den här gratängen blir krämig och fin genom att man kokar potatisen i grädden innan man låter den gå klart i ugnen. Det blir visserlgien lite mer disk men i gengäld bättre smak. Dessutom går det ju betydligt snabbare för gratängen att bli klar i ugnen.

Potatisgratäng
1,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
6 medelstora potatisar av mjölig sort
2 msk herbes de provence
2 kryddmått svartpeppar
knappt 1 tsk salt
knappt 2 dl västerbottenost

Skala och skiva löken och vitlöken tunt. Skala potatisen och skär även den i tunna skivor. Hetta upp grädden i en vid panna, gärna av teflon. Lägg i löken, vitlöken och potatisen och låt det hela puttra ett par minuter under omrörning. Krydda med salt, peppar och örter. Riv osten under tiden. Smörj en ugnsfast form. Töm gratängblandningen i formen. Toppa med ost och grädda i ugnen i 225 grader tils gratängen är mjuk och har fått fin färg.

No comments: