Tuesday, August 11, 2009

Räksallad med bulgur och quinoa














Somriga sallader kan jag aldrig få nog av. Den här är god och mättar bra. I just den här varianten användes både frysta räkor och rökta eftersom vi hade kvar några sedan dagen innan. I receptet nedan har jag utgått ifrån att man använder frysta räkor bara.
Räksallad med bulgur och quinoa ca6 portioner
2 dl grov bulgur
1 dl svart quinoa + hett vatten
6 dl vatten
salt

Smaksättning:
saften av en halv citron (ta lite från början och smak dig fram)
ca 1 msk olivolja
svartpeppar
salt
1 kruka hackad dill

ca 50 g bladspenat
ca 50 g ruccolasallad
ett tiotal coktailtomater
2 påsar frysta räkor, tinade och skalade
4 kokta ägg

Tina räkorna och skala dem. Lägg åt sidan. Skölj quinoan nogrrant i hett vatten. Blanda den sedan med bulguren och koka grynen i saltat vatten i ca 15- 20 minuter på låg värme. Koka äggen hårdkokta i 8-10 minuter. Skala dem och skär dem i klyftor. Skölj salladsbladen noggrant och låt dem rinna av. Dela coktailtomaterna på mitten. Låt bulguren svalan en aning. Presa över citronsaft och ringla över olivoljan. Blanda ned dillen och krydda med salt och svartpeppar. Bland försiktigt ned salladsbladen, tomathalvorna och räkorna. Dekorera med de kokta äggklyftorna. Servera med en god dressing. Vi åt salladen med en chiliaioli vi fått med när vi köpte rökta räkor. En variant på denna gör du enkelt genom att blanda färdigmajonnäs med en pressad vitlöksklyfta och något elelr några kryddmått chilipasta, t.ex. sambal oelek eller harissa (dosera försiktigare med harissan...)

No comments: