Tuesday, August 11, 2009

Dillkött














Riktig svensk husmanskost är tyvärr inget som står på menyn särskilt ofta i det här hushållet. Dels för att jag gillar att experimentera med nya krydor och ingredienser men kanske framförallt för att husmanskost ofta kräver en del framförhållning och lång tillagningstid. Dillkött kräver lång koktid för att bli riktigt bra men i gengäld är det lätt att laga. Vissa menar att dillkött ska göras på lamm men jag har använt nötkött här men det är förstås en smaksak.

Dillkött
ca 1½ kg nöt- eller lammkött
vatten
1,5 tsk salt per liter vatten
0,5 tsk krossad vitpeppar
5 kryddnejlikor
några kryddpepparkorn
1 morot
1 gul lök i bitar
några stjälkar dill

Sås:
1,5 msk smör
3msk vetemjöl
6 dl buljong
0,5-1 dl grädde (elelr mjölk om man vill minska på fettet)
1 dl hackad dill
1-2 msk citronsaft (eller 1-2 tsk ättikssprit)

Lägg köttet i en gryta. Fyll på med vatten till dess att köttet täcks. Ta upp köttet. Koka upp vattnt med salt, kryddor, skalad morot som slantats och lök som skurits i bitar samt några stjälkar dill. Lägg ner kötter. Sjud under lock på medelvärme tills köttet är mört Koktid ca 1,5 timmar. Ta grytan från plattan och låt köttet ligga kvar i spadet i ca en kvart. Ta sedan upp köttet och skär det i skivor.

Smält fettet och rör ned mjölet. Späd med buljongen lite i taget,under omrörning. Koka såse i 3-5 minuter. Tillsätt dill och citronsaft. Smaka av. Ev. behövs det mer citron eller så kan såsen behöva rundas av med lite socker. Tillsätt slutligen grädden.

Servera köttet med kokt potatis, såsen och en grönsallad. jag gilalr att servera såen beredvid så att var och en kan ta så mycket sås de vill ha men man kan också servera köttbitarna i dillsåsen.


No comments: