Tuesday, August 11, 2009

Gott på grillen














Det första vi gjorde när vi kom ut till landet, just när högsommarvärmen drog in över vår del av Sverige, var att dra fram grillen. På den lades marinerade skivor fläskkarré, spett med paprika i bitar, spett med champinjoner, spett med lök i klyftor och tunna skivor zucchini. Grönsaker är svåra att få jämt grillade tycker jag men med en sort av samma grönsak på samma spett blir det lite lättare. Det mest kluriga var att inte knuffa ned zucchiniskivorna i elden när man skulle vända dem så här atde nog ett extra grillgaller kunnat vara till hjälp. De som överlevde utan att ramla igenom blandades ned i en god örtolja tillsammans med de andra grönsakerna och åt som tillbehör till den grillade karrén.

Marinad till karréskivor
ca 3/4 dl olja
ca 0,5 dl soja
ca 1 tsk honung
ca 1 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
grillkrydda efter smak
svartpeppar efter smak
salt efter smak
Blanda alla ingredienser väl. Fyll en påse med köttet och marinaden. Knyt ihop och skaka om väl. Låt marienra i minst en timma, gärna längre. Grilla skivorna i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta inuti. Använd gärna ett lock för att dämpa värmen om det behövs...

Grillade grönsaker i örtolja
2 paprikor
ett 20-tal champinjoner
1 zucchini
1 knippa färsk rödlök

ca 0,5 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 msk citronsaft
1-2 msk örtkryddor av valfritt slag ( jag använde oregano i brist på annat men det är godast att blanda oregano, timjan och basilika tycker jag)
svartpeppar
salt

Blanda örtoljan. Dela paprikorna på mitten, rensa dem på kärnhusen och skär dem i mindre bitar. Skiva zucchinin tunt. Klyfta lökarna. Träd grönsakerna på spett, varje sort för sig. Grilla grönsakerna och blanda dem sedan nygrillade i oljan. Servera somt illbehör til lgrillat kött eller fisk.

No comments: