Wednesday, March 11, 2009

Paj i flera dagar














När man jobbar mycket kan det vara smart att göra mycket mat på en gång så att man har att ta av i några dagar. Sålunda har vi ätit av denna lins-och grönsakspaj i två dagar. Den var lite pysslig att göra men var väldigt god och mättade ordentligt. Till och med sambon som annars kan vara rätt skeptisk mot vegetarisk mat framhöll att den mättade mer än vad han väntat sig (han tror inte att något utan kött kan hålla en mätt).

Lins- och grönsakspaj
3 dl fullkornsmjöl
75 g
3/4 förpackning kesella

Fyllning:
1 dl belugalinser (okokta)
ca 6 stora champinjoner
1 broccolistånd
100 g mozzarella (kan med fördel bytas ut mot fetaost)
1 röd paprika
3 ägg
2 dl mjölk
knappt 2 dl riven ost
svartpeppar
salt
1 msk tomatpuré
½ tsk timjan
2 klyftor vitlök
lite smör

Förberedelser dagen innan (eller samma dag):
Rensa och skölj linserna. Koka dem sedan i 2 dl vatten tillsammans med en skivad vitlök, lite salt och lite timjan i ca 15-20 minuter.

Hacka ihop degen och tryck ut i en pajform. Förgrädda skalet ca 10 minuter i 225 grader. Under tiden pajskalet står i ugnen delar d broccoliståndet i mindre bitar och låter dessa sjuda tills de precis mjuknat. Skiva champinjonerna tunt och fräs dem i smör tillsammans med en pressad vitlöksklyfta.Salta. Rensa ur paprikan och skär den i mindre bitar. Ta ut pajskalet från ugnen. Slå av linser och broccoli och låt rinna av väl medan du river osten till pajen samt skivar mozzarellan. Täck sedan pajskalet med beluga linser och lägg ett lager med smörfrästa champinjoner över dessa. Täck med skivor av mozzarellaost och avsluta med att fördela broccolin och paprikabitarna. Vispa ihop en äggstanning av ägg, mjölk, tomatpuré och kryddor. Rör ned den rivna osten och slå stanningen över grönsakerna. Grädda pajen i ugnen i ca 40 minuter elelr tills äggsmeten stannat och pajen fått färg.

1 comment:

Anonymous said...

tur att det är någon som ger sig tid att laga mat i veckorna. här har det mest blivit helgföreteelse numera. kram Batitta