Monday, June 30, 2008
Mumsiga bönbiffar med valnötter
Detta är inget recept för allergiker men om du nu skulle vara det skulle jag rekommendera dig att ta motsvarande mängd solrosfrön i biffarna istället för att få den rätta 'crunchen'. Stek dem i rikligt med matolja så blir de frasiga och goda. De är i alla fall rätt nyttiga.
Bönbiffar med valnötter
1 burk blak eyed beans
1 liten färsk gul lök
1 stor klyfta vitlök
2 krm chilipeppar (eller efter smak)
1 dl valnötter
salt
peppar
matolja + sesamolja till stekning
Slå av bönorna i en sil och skölj dem noggrant i vatten. Lägg dem i en bunke tillsammans med vitlök och mixa samman, gärna lite grovt. Finhacka löken och grovhacka nötterna. Stek löken och nötterna i sparsamt med olja en stekpanna. Blanda sedan ned detta i smeten. forma biffar och stek dem i rikligt med matolja blandat med en aning sesamolja (för smakens skull). Servera med en sallad och lite vitlöksyoghurt.
Lax på salladsbädd
I färskpotatistider är det lätt att man kokar lite för många av de goda knölarna. Om man gör det så är potatissallad ett hett tips. Jag gillar potatissallader med vinägrett, gärna med mycket grönsaer iblandade.
Potatissallad med mycket grönt(rött?)
färskpotatis
rädisor
röd paprika
romansallad
färsk lök.
Skär potatisen i kuber och paprikan i bitar. Klyfta rädisorna och riv salladen i mindre bitar. Skiva löken tunt. Blanda i en stor skål.
Dressing:
1 klyfta vitlök
1 tsk dijonsenap
knappt 1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar
salt
ett par matskedar god matolja, (t.ex. raps)
1 tsk brunt senapsfrö
hackad persilja
hackad gräslök
Pressa vitlöken i en skål och slå på vinäger och lägg i senap, lite lite salt och peppar. Rör om. Värm oljan med senpasfröna, se upp så att oljan inte blir för het. Senapsfröna ska bara få dra ur lite i den och senpaen kan sjära sig om oljan är för het. Blanda ihop med övriga ingredienser. Rör till sist ned lite hackad persilja och gräslök. Slå dressingen över salladen och blanda väl. Servera med t.ex. rökt la i skivor, ev. med lite hovmästarsås till.
Ugnstekt färskpotatis och kryddig sallad
Vi stekte en entrecôte här i förra veckan och till denna åt vi helstekt färskpotatis och vitlökssmör. Så gott och så enkelt! Personligen skulle jag lätt kunna tänka mig att bara äta potatisen med smöret för sig själv. Skrubba bara av potatisarna, ringla över lite olivolja, mal över lite svartpeppar och strö över rikligt med flingsalt. Baka i ugnen på 225 grader till de är genomstekta och gyllene i skalet.
Kryddig sallad
strimlad isbergssallad
färsk bladspenat
tunt strimlad rödlök
tomater i grova tärningar
blad av en kryddört du tycker om, vi använde färska bla av oregano
Ringla över lite olja, pressa över citronsaft och dra några varv med svartpepparkvarnen över det hela.
Tuesday, June 10, 2008
Rostbiffsallad
Den här salladen är en rip off på den sallad som i min familj då och då serveras vid festliga tillfällen. Detta är perfekt buffémat och så enkel att göra att man gott kan unna sig den en vanlig måndag, vilket vi alltså gjorde igår.
Rostbiffsallad
färskpotatis till 3 personer (mängden beror ju rätt mycket på potatisens storlek)
knappt ½ isbergsalladshuvud
ca 150 g rostbiff
3 msk syltlök
ett 15-tal cornichons (inlagda smågurkor)
Dressing:
1 msk skånsk senap
1 klyfta vitlök
½ gul lök
2 msk vinäger
6 msk olivolja
frysta Herbes de provence eller valfria örtkryddor
Koka potatisen. Skölj salladen och strimla den fint. Skär rostbiffen i smala strimlor. Finchacka löken och vitlöken till dressingen och vispa sedan ihop denna med övriga dressingingredienser. När potatisen är klar och avslagen, blandar du den med dressingen i grytan och låter det hela stå och dra en stund. Lägg salladen på ett stort serveringsfat. Spar vinägretten som blir kvar Fördela potatisen över salladen och strö över rostbiffstrimlorna. Toppa med smågurkor och syltlök och ringla ytterligare lite vinägrett över.
Räkor Palak
När en kompis och jag åt indiskt senast åt jag en jättesmarrig rätt med små räkor i en sås av spenat och tomat (tror jag). I söndags gjorde jag ett försök att återskapa denna rätt här hemma, den blev inte som på restaurangen men riktigt god ändå. Detta är dock inget för den som skyggar för kalorier för rätten innehåller mycket fett. Nästa gång ska jag testa att använda yoghurt istället för grädde i såsen så får vi se hur det blir.
Räkor Palak
500 g räkor med skal
250 g fryst bladspenat
3 tomater
1 stor gul lök
5 vitlöksklyftor
ca 2 msk hackad ingefära
1 grön chili (mer om man vill ha mer hetta)
1 tsk hel spiskummin
1 tsk mald spiskummin
1 tsk garam masala
1 rågad tsk gurkmeja
knappt½ tsk brunt senapsfrö
½ dl matolja
ca 2 dl grädde
ev. lite vatten till spädning
Tina och skala räkorna. Låt spenaten tina och rinna av i ett durkslag. Strimla löken tunt. Finhacka ingefäran och tre av vitlöksklyftorna. Hacka tomaterna grovt. Hetta upp oljan i en wokpanna eller stor gryta. Fräs de torra kryddorna i oljan och sänk värmen. Låt sedan en gula löken fräsa med på låg värme till den har mjuknat. Tillsätt även vitlök, ingefära, chili och stek någon minut. Tillsätt tomathacket och låt även spenaten fräsa med på medelvärme. Tillsätt räkorna, slå på grädden, pressa i de resterande vitlöksklyftorna (om du gillar vitlök annars kan du ju hoppa detta) och låt det hela koka ihop sig under några minuter. Servera med basmatiris och gärna med chapatis eller naanbröd om du orkar baka det. (Det orkade inte vi, vi åt papadums med mangopickle inann istället).
Rårissallad med fetaost
Nu är sommaren här och för mig innebär det inte som för det flesta semester utan snarare mer jobb så inläggsfrekvensen kommer nog fortsätta vara ganska sporadisk även ett tag fram över. Här kommer dock ett recept på en sval sallad som passar perfekt när luften står stilla och asfalten ångar (som den gjort de senaste veckorna typ). Inspirationen kommer från min kollegas bulgursallader men här har bulguren blivit ersatt med rött råris som faktiskt är mycket snyggare och väldigt gott det också. Tycker man inte att man har tid med att hålla på att koka ris i nästan 40 minuter så kan man ju alltid byta tillbaks.
Rårissallad med fetaost
2 dl rött råris
4 dl vatten
en bit av en tärning grönsaksbuljong (ett hörn räcker)
½ gurka
2 tomater
½ röd lök
1 pkt fetaost
hackad bladpersilja efter smak
hackad mynta efter smak
olivolja
saften av en halv citron, ev. mer
svartpeppar
Koka upp vattnet till riset med en bit buljongtärning. Tillsätt riset och låt koka under lock på låg värme i ca 35-40 min. Tärna under tiden gurkan fint. Tärna tomaterna. Hacka rödlöken fint. Skär fetaosten i kuber. Hacka persiljan och myntan. Lägg alltsammans utom fetaosten och örterna i en skål. Tillsätt riset när detta är klart och blanda väl. Tillsätt därefter fetaosten och örterna pressa över citronsaften. Ringla över några matskedar olivolja. Dra några varv med pepparkvarnen över alltsammans. Blanda och smaka av. Ev. kan mer citronsaft behövas.
Subscribe to:
Posts (Atom)